Dosar penal pentru intervenţia pompierilor în exploziile de la Crevedia

Dosar penal pentru intervenţia pompierilor în exploziile de la Crevedia
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Numărul mare de salvatori răniţi a făcut Parchetul Militar să se autosesizeze! A fost deschis dosar penal care vizează modul cum au intervenit pompierii la Crevedia. Deşi iniţial, Raed Arafat a spus că intervenţia pompierilor s-a făcut conform procedurilor, o zi mai târziu anunţă verificări asupra echipamentelor pompierilor. 8 dintre aceştia sunt în stare gravă şi au fost transferaţi în străinătate. 

43 dintre cei 56 de oameni răniţi în dezastrul de la Crevedia fac parte chiar din rândul salvatorilor. Numărul mare ridică semne de întrebare asupra modului în care a fost coordonată intervenţia. 

Raed Arafat a respins categoric orice îndoială asupra modalităţii în care a fost coordonată operaţiunea pompierilor. Susţine că, până la sosirea sa, intervenţia a fost coordonată de inspectorii şefi de la ISU Bucureşti-Ilfov şi Dâmboviţa.

Specialiştii spun însă că pompierii s-au apropiat mult prea mult. Potrivit procedurilor ISU, în astfel de situaţii, autospecialele nu ar fi trebuit să fie la mai puţin de 100 de metri de locul incendiului şi să fie folosite lansatoare sau tunuri de apă. În plus, perimetrul nu a fost izolat aşa cum le este recomandat salvatorilor. Raed Arafat a recunoscut că pompierii se aflau foarte aproape de locul incendiului.

Roboţii la care face referire şeful DSU au intrat în iunie în dotarea salvatorilor. Potrivit surselor Focus sunt însă foarte puţini pompieri care ştiu să îi manevreze, motiv pentru care salvatorii se aflau la doar câţiva metri în spatele lor. 
Intervenţia de la Crevedia aminteşte de tragedia de la Mihăileşti, de acum 19 ani. Pe 24 mai 2004 un tir încărcat cu azotat de aluminiu a explodat şi 18 oameni, dintre care 7 pompieri şi 2 jurnalişti, au murit.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt