Elevii romi, victime ale discriminării

Elevii romi, victime ale discriminării

Jigniţi, loviţi, umiliţi, trataţi cu ironie. Este tratamentul pe care mulţi copii romi îl primesc la şcoală. Discriminarea este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în clase şi nu numai. În România sunt aproape două milioane de romi. Mulţi însă aleg să-şi ascundă identitatea ca să nu devină victime sigure.

O asociaţie vrea să schimbe acest fenomen. Chiar din această lună mai multe cărţi care au ca personaje principale personalităţi rome din lumea actuală vor ajunge în şcolile din ţară. 

Îi vom spune Maria. Este elevă în clasa a-VIII-a. Îi place să meargă la şcoală, iar visul ei este să devină un make-up artist cunoscut. Însă, până atunci, se confruntă zilnic cu probleme, din cauza etniei sale. Nu de puţine ori a fost tratată cu aversiune sau luată peste picior. Nepotul Mariei abia a început clasa I şi trebuie să facă faţă jignilor şi glumelor venite de la colegi.

Este însă un fenomen generalizat în şcolile noastre. Majoritatea românilor nu-i privesc cu ochi buni pe romi, fapt ce îi face  mulţi dintre ei să-şi nege originile. Alături de alte ONG-uri care activează în comunităţile defavorizate, o asociaţie a realizat un sondaj la care au răspuns 200 de profesori. Rezultatele sunt grăitoare. 

Pentru a încerca să diminueze fenomenul discriminării în şcoli, asociaţia a lansat Bare Roma - o serie de cărţi ilustrate care spun poveştile de viaţă ale unor personalităţi rome. Autoarea unei astfel de cărţi este Francesca. E studentă la Facultatea de Drept şi spune că a fost şi ea discriminată.

În una dintre cele patru cărţi este ilustrată şi povestea actorului Sorin Sandu. Primul episod de discriminare de care îşi aminteşte a avut loc în clasa I. Părinţii l-au ajutat să depăşească acel moment prin inteligenţă şi deschidere. Aşa se face că, peste ani, Sorin a devenit un actor cunoscut care şi-a promovat originea pe oriunde l-a purtat viaţa. În 2010, a reuşit o performanţă pentru teatrul românesc. A tradus în limba romani piesa ,,O noapte furtunoasă", a lui Caragiale.  

Cele peste 4.000 de cărţi Bare Romani vor ajunge în toate şcolile, bibliotecile şi centrele comunitare din ţară.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt