Erdogan nu l-a convins pe Putin. Rusia nu reintră în acordul privind cerealele

Erdogan nu l-a convins pe Putin. Rusia nu reintră în acordul privind cerealele
foto: acebook.com/MarleneAlvarengaS

Vladimir Putin şi omologul său turc Recep Erdogan nu au ajuns la un acord privind realuarea acordului de exportare a cerealelor ucrainene prin porturile de la Marea Neagră.  Putin a spus că Rusia a fost forţată să iasă din acord în iulie, dar că este gata să revină de îndată ce "promisiunile făcute vor fi îndeplinite" Purtătorul de cuvânt al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, a declarat după întâlnirea celor doi lideri că nu se va semna niciun acord la Soci. 

Rusia a ieşit din acordul privind cerealele în iulie, la un an după ce a fost negociat de ONU şi Turcia, susţinând faptul că propriile sale exporturi de alimente şi îngrăşăminte se confruntă cu obstacole şi că nu ajung suficiente cereale ucrainene în ţările care au nevoie de ele.

Discuţiile despre reluarea acordului privind exportul grânelor se face pe fondul unor noi lovituri asupra Izmailului. Trei ore şi jumătate au durat atacurile, timp în care apărarea ucraineană a doborât 17 drone. Unele drone şi-au atins ţintele şi au lovit două depozite şi mai multe utilaje agricole. Autorităţile de la Kiev au anunţat că una dintre drone a căzut pe teritoriul ţării noastre, însă  Ministerul Apărării Naţionale din România a infirmat acest lucru.

De la Kiev, preşedintele Zelenski vorbeşte despre o adevărată reorganizare în cadrul apărării ucrainene. Cel care îl va înlocui pe Reznikov este Rustem Umerov, şeful fondului de privatizare şi fost deputat în Rada Supremă a Ucrainei.

În mesajul său zilnic către naţiune, preşedintele ucrainean a mai anunţat că a ajuns la o înţelegere cu preşedintele francez, Emmanuel Macron în ceea ce priveşte antrenarea piloţilor pe avioanele F-16. Piloţii ucraineni se vor putea antrena însă şi în România, într-un nou centru centru de pilotaj pentru avioanele F 16, care se va deschide la Călăraşi.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt