Eugen Tomac, la Prima News: ”Un Schengen balcanic este imposibil în momentul de faţă din cauza acordului pe care guvernele de la Bucureşti şi Sofia l-au semnat cu cel de la Viena”

Eugen Tomac, la Prima News: ”Un Schengen balcanic este imposibil în momentul de faţă din cauza acordului pe care guvernele de la Bucureşti şi Sofia l-au semnat cu cel de la Viena”

Europarlamentarul Eugen Tomac nu crede că eliminarea controalelor la frontierele dintre România, Grecia şi Bulagaria sunt posibile în momentul de faţă.
Cu toate astea, Tomac e de părere că un asemenea scenariu ar însemna un pas uriaş înainte pentru România, deoarece vor fi  eliminate cozile de la graniţe aspect de care vor profita turiştii români în sezonul cald, iar schimbului economic dintre cele trei ţări va creşte considerabil.
”Evident că pentru noi reprezintă un pas uriaş în faţă. Există componenta aceasta economică directă, pentru că n-am mai avea aceste cozi la frontiera între noi şi Bulgaria, n-ar mai exista cozi de zeci de kilometri între Grecia şi Bulgaria. E o realitate. Doi, schimburile comerciale între statele noastre ar creşte de la an la an. Evident că pentru noi este foarte important acest pas, pentru că ar ajuta economiile din toate cele trei state.
Principalul câştigător din această mutare evident că ar fi Grecia, pentru că atât cetăţenii români, dar chiar şi cei din Bulgaria, în sezonul cald, frecventează cu regularitate staţiunile cunoscute din Grecia. Deci ar exista un schimb fantastic economic între statele noastre şi asta ar ajuta economia României şi a celorlalte state fără niciun fel de probleme. Dar cred că o asemenea măsură se impunea. Mă tem însă că în momentul de faţă este aproape imposibil acest scenariu dacă ne uităm la acordul pe care, sub o presiune infernală, guvernele de la Bucureşti şi Sofia l-au semnat cu cel de la Viena”, a declarat Tomac, într-o intervenţie avută în cadrul emisiunii Prima News, moderată de Georgia Pietreanu.
Un grup de europarlamentari a propus ministrului imigraţiei şi azilului din Grecia să ridice controlul la frontiera terestră Schengen dintre Grecia, România şi Bulgaria, pentru a facilita intrarea turiştilor români şi bulgari în Grecia.
Cei care au lansat această propunere sunt europarlamentarii români Dacian Cioloş şi Vlad Gheorghe, împreună cu europarlamentarul grec Georgios Kyrtsos şi parlamentarul bulgar Daniel Lorer.
În scrisoarea comună, cei patru demnitari aduc în atenţia ministrului Dimitris Kairidis mai multe argumente pentru care acest apel este oportun şi prin care solicită ridicarea controalelor cît mai rapid.

Afla mai multe despreeugen tomacschengenbalcanic
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt