Europa acuză Meta: colectarea datelor pe Facebook şi Instagram este „masivă” şi „ilegală”

Europa acuză Meta: colectarea datelor pe Facebook şi Instagram este „masivă” şi „ilegală”

Compania Meta ajunge din nou sub acuzaţie, problema fiind de data aceasta o operaţiune „masivă” şi „ilegală” de colectare a datelor a sute de milioane de utilizatori, potrivit Il Corriere della Sera, citat de Rador Radio România.

Joi dimineaţă, relatează Reuters, compania lui Mark Zuckerberg a primit plângeri privind gestionarea vieţii private a cetăţenilor din opt grupuri de consumatori din Uniunea Europeană şi cererea de a lua măsuri împotriva companiei pentru presupusa încălcare a regulilor, atunci când datele utilizatorului vor fi recuperate.

Ţările care solicită intervenţia prin autorităţile respective care supraveghează şi protejează utilizatorii şi datele acestora sunt Danemarca, Grecia, Franţa, Norvegia, Cehia, Slovacia, Slovenia şi Spania.

Potrivit organizaţiilor consumatorilor, Meta nu respectă GDPR. Ursula Pachl, director general adjunct al Organizaţiei Europene a Consumatorilor (BEUC, care supraveghează grupurile din 45 de ţări), a declarat că „Modelele de afaceri bazate pe supraveghere pun tot felul de probleme în temeiul GDPR şi este timpul ca autorităţile de protecţie a datelor să oprească prelucrarea ilegală de către Meta”.

Acuzaţia se concentrează în principal pe colectarea de date şi informaţii asupra cărora utilizatorii nu îşi pot da consimţământul în mod voluntar, precum orientarea sexuală, starea emoţională, sau dependenţa de anumite comportamente. Adică emoţiile noastre cele mai delicate, care pot fi deduse de algoritmi în baza scroll-urilor, postărilor, sau like-urilor noastre.

Au existat şi critici la adresa companiei, în legătură cu lansarea recentă în Europa a abonamentelor plătite pentru utilizarea conţinutului fără publicitate pe Instagram şi Facebook. Meta îşi apără oferta, pe care a lansat-o pentru a se conforma noilor standarde europene.

Cu toate acestea, compania este acuzată că noul plan de abonament pare să ceară utilizatorilor să plătească pentru a le fi respectată confidenţialitatea.

Afla mai multe despremetafacebookinstagram
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt