EXCLUSIV. Premierul Vietnamului: ”Nu voi uita niciodată anii de tinereţe petrecuţi în România. Datorită vouă, eu şi studenţii noştri am devenit ceea ce suntem azi”

EXCLUSIV. Premierul Vietnamului: ”Nu voi uita niciodată anii de tinereţe petrecuţi în România. Datorită vouă, eu şi studenţii noştri am devenit ceea ce suntem azi”

Premierul Vietnamului, Pham Minh Chinh, efectuează în aceste zile o vizită oficială în România. Momentul este marcat prin organizarea unui Forum bilateral în cadrul căruia vor fi semnate mai multe documente de cooperare economică şi culturală în domenii de interes reciproc precum întreprinderi mici şi mijlocii, industria farmaceutică, agricultură, IT, energie regenerabilă sau construcţii.
Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Prima News profesorului Pavel Suian, fost diplomat, premierul Pham Minh Chinh vorbeşte despre progresele mari pe care le-a făcut ţara sa în ultimii ani şi despre stadiul în care se află în prezent relaţia dintre Vietnam şi România.
Vă rugăm să ne spuneţi, Excelenţa Voastră, Domnule Prim-Ministru, care sunt motivele care explică dezvoltarea atât de remarcabilă, chiar extraordinară, în toate domeniile, a Vietnamului de azi, mai ales, cum a devenit Vietnamul, într-un timp aşa de scurt, dintr-o ţară lipsită de hrană, o ţară care este azi al treilea cel mai mare exportator de orez din lume?
Privind înapoi, după aproape 40 de ani de la Reforma Doi Moi (Reînnoire), Vietnamul a obţinut mari realizări cu semnificaţie istorică. Se poate afirma că Vietnamul nu a avut niciodată aceeaşi bogăţie, acelaşi potenţial, acea poziţie şi reputaţie internaţională ca şi astăzi.
Amploarea economiei Vietnamului a crescut de peste 53 de ori, venitul mediu pe cap de locuitor a crescut de aproximativ 28 de ori. Viaţa populaţiei a fost îmbunătăţită semnificativ atât din punct de vedere material, cât şi spiritual. Rata sărăciei a scăzut de la 60% la începutul anilor 1990 la 2,93% în 2023. Vietnam a îndeplinit mult mai devreme Obiectivele Mileniului de Dezvoltare Economică.
Indicele de dezvoltare umană al Vietnamului este printre cele mai ridicate dintre economiile lumii. Vietnam este în prezent o verigă importantă în lanţurile de aprovizionare globale şi regionale şi este una dintre cele 20 de economii cu cea mai mare amploare comercială din lume, cu o reţea de 16 acorduri de liber schimb semnate şi altele în curs de negociere.
În ultimii ani, în ciuda situaţiei mondiale complicate, cu multe dificultăţi şi provocări, Vietnam şi-a menţinut stabilitatea macro-economică; inflaţia este controlată; creşterea economică este promovată; echilibrele majore ale economiei sunt garantate; deficitul bugetar de stat, datoria publică, datoria guvernamentală şi datoria externă naţională sunt mai mici decât limitele stipulate; balanţa comercială este continuu excedentară; securitatea energetică şi cea alimentară sunt garantate; piaţa muncii s-a redresat şi s-a dezvoltat mereu.
În anul 2023, Vietnamul a realizat o creştere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,05%; excedentul comerţului exterior a fost de 28 miliarde USD; atragerea investiţiilor străine directe a crescut cu peste 32%.
În domeniul agriculturii, Vietnamul a continuat să obţină realizări remarcabile, dezvoltând continuu atât volumul, cât şi calitatea producţiei agricole anual, asigurând ferm securitatea alimentară internă şi, în acelaşi timp, contribuind şi la asigurarea securităţii alimentare globale. În 2023, Vietnamul a exportat 8,34 milioane de tone de orez, cel mai mare nivel al exportului de orez înregistrat vreodată.
Realizările importante de mai sus au multe motive, iar aceste bune rezultate ne-au oferit multe lecţii valoroase care au fost extrase şi aplicate eficient.
Menţionez doar câteva:
În primul rând, ridicarea fermă a steagului independenţei naţionale şi a socialismului. Aceasta este linia de bază menţinută pe tot parcursul Revoluţiei vietnameze şi este, de asemenea, un punct crucial în moştenirea ideologică a preşedintelui Ho Chi Minh.
Independenţa naţională şi socialismul au fost elementele fundamentale care au mobilizat forţa combinată din interior şi din exterior, promovând voinţa autonomă şi străduindu-ne să depăşim toate dificultăţile, provocările, implementând cu succes obiectivele şi sarcinile stabilite în vederea construirii şi protejării Patriei, ale Partidului, Statului şi Poporului Vietnamez.
În al doilea rând, a fost cauza revoluţionară a Poporului, de către Popor şi pentru Popor. Oamenii, poporul, nevoile lor au fost în centrul preocupărilor, au fost subiect, forţă motrice, scop şi cea mai importantă resursă a dezvoltării. Concentrându-ne pe promovarea dreptului de stăpânire al Poporului, toate liniile directoare şi politicile au trebuit să provină cu adevărat din viaţa, aspiraţiile, drepturile şi interesele legitime ale Poporului.
Am considerat fericirea şi prosperitatea Poporului drept obiectivul fundamental pentru care luptăm. Ideologia Preşedintelui Ho Chi Minh care a arătat că „ţara îşi ia poporul ca fundaţie” este moştenirea şi promovarea tradiţiei istorice de mii de ani a Poporului vietnamez privind construirea şi apărarea ţării şi continuă să fie aplicată în mod creativ în acest proces de reînnoire, de integrare şi de dezvoltare a ţării.
În al treilea rând, este vorba de consolidarea şi întărirea constantă a solidarităţii: solidaritatea întregului Partid, solidaritatea întregului Popor, solidaritatea naţională şi solidaritatea internaţională. Experienţele preţioase şi tradiţiile de solidaritate au fost rezumate de Preşedintele Ho Chi Minh în ideologia Marii Solidarităţi: „Solidaritate, solidaritate, mare solidaritate. Succes, succes, mare succes” şi a fost păstrată şi promovată de Partidul, Statul şi Poporul Vietnamez de-a lungul luptei pentru construirea şi protejarea Patriei. Solidaritatea este, de asemenea, un element fundamental important al sprijinului şi asistenţei din partea forţelor progresiste care luptă pentru democraţie, progres şi pace în lume.
În al patrulea rând, este vorba de combinaţia dintre puterea naţională cu puterea vremurilor, a puterii interne cu puterea internaţională. Puterea naţională este o resursă endogenă, incluzând principalii piloni ai oamenilor, naturii, tradiţiilor istorice şi culturale ale ţării; în timp ce puterea vremurilor este tendinţa de pace, cooperare şi dezvoltare, ştiinţă şi tehnologie, economia cunoaşterii şi globalizarea. În special, identificarea clară a forţelor interne ca fiind de bază, strategice, pe termen lung, decisive şi care trebuie să fie strâns legate şi combinate armonios cu forţele externe care sunt şi ele importante şi descoperitoare.
În al cincilea rând, o altă explicaţie este conducerea corectă a Partidului. Acesta a fost factorul principal care a determinat victoria revoluţiei vietnameze. A stăpâni, a aplica creativ şi a contribui la dezvoltarea Marxism-Leninismului şi a Ideologiei lui Ho Chi Minh; toate orientările şi politicile trebuie să provină din realitate şi să respecte legile obiective; Partidul trebuie să se auto-inoveze, să se auto-ajusteze în mod regulat, să-şi îmbunătăţească capacitatea şi să-şi inoveze metodele de conducere; să construiească un Stat şi un sistem politic curat şi puternic; să promoveze lupta împotriva corupţiei, negativităţii şi risipei.
Cum a putut Vietnamul să combine idealurile comuniste cu unele reguli ale economiei de piaţă?
Realizările importante în dezvoltarea economiei de piaţă cu orientare socialistă a Vietnamului în ultima vreme au fost realizate, în primul rând, datorită stăpânirii marxism-leninismului, gândirii lui Ho Chi Minh şi aplicării lor creative în condiţiile specifice Vietnamului, a promovării patriotismului, tradiţiilor culturale de mii de ani de istorie, de construire şi de apărare ale poporului vietnamez.
Economia de piaţă cu orientare socialistă din Vietnam este una modernă, integrată la nivel internaţional, care funcţionează pe deplin şi sincron conform legilor economiei de piaţă, cu gestionarea Statului de drept socialist, condus de Partidul Comunist Vietnamez; asigurarea orientării socialiste pentru scopurile „ unei populaţii bogate, a unei ţări puternice, a democraţiei, a corectitudinii şi civilizaţiei”.
Avem azi în Vietnam o economie cu multe forme de proprietate şi multe sectoare economice, în care economia de stat joacă rolul principal; economia colectivă şi economia cooperativă sunt în continuă consolidare şi dezvoltare; economia privată este o forţă motrice importantă. Avem o economie cu investiţii străine care este din ce în ce mai încurajată să se dezvolte şi care trebuie asigurată să se dezvolte în conformitate cu strategiile, planificarea şi planurile de dezvoltare socio-economică a Vietnamului.
Investiţiile străine în Vietnam în anul 2023 au fost de 36,6 miliarde USD, o creştere de peste 32% faţă de 2022, în condiţii mondiale foarte dificile. Această atragere masivă de investiţii străine este o dovadă clară a atractivităţii Vietnamului pentru comunitatea de investitori internaţionali.
Într-o economie de piaţă cu orientare socialistă, statul gestionează economia prin politici, legi, strategii şi planificare; utilizând mecanisme de piaţă, instrumente de piaţă, reguli de valoare, cerere şi ofertă, concurenţă… cu o reglementare armonioasă, rezonabilă şi eficientă de către stat pentru a elibera puterea de producţie şi a facilita, mobiliza şi utiliza eficient resursele. În special, statul promulgă şi implementează în mod eficient sistemele, mecanismele şi politicile şi normele juridice adecvate pentru a orienta şi a crea un mediu juridic transparent, echitabil şi favorabil pentru dezvoltarea tuturor sectoarelor economice şi a actorilor economici.
Ajustarea şi managementul statului pentru atingerea obiectivelor de dezvoltare socio-economică în fiecare perioadă; corelarea dezvoltării economice cu realizarea progresului şi a corectitudinii sociale; depăşirea deficienţelor mecanismului pieţei, asigurarea armoniei intereselor şi crearea unui mediu şi condiţii favorabile pentru o dezvoltare rapidă şi sustenabilă sunt alte explicaţii ale modului de funcţionare a economiei de piaţă în Vietnam.
”Vietnamul a ştiut să transforme duşmanii în prieteni, confruntarea în dialog şi a devenit un model de vindecare şi progres după război”
Aţi putea, vă rog, Excelenţa Voastră, Domnule Prim-Ministru, să ne arătaţi cele mai importante decizii luate de cel de-al 13-lea Congres Naţional al Partidului Comunist Vietnamez, în special obiectivele de dezvoltare pe termen scurt şi mediu ale Vietnamului?
Al 13-lea Congres al Partidului a definit clar obiectivul de a lupta ca Vietnamul să devină o ţară în curs de dezvoltare cu o industrie modernă până în anul 2025, depăşind nivelul scăzut al veniturilor medii. Până în 2030, Vietnamul va fi o ţară în curs de dezvoltare, cu o industrie modernă şi un venit mediu ridicat, iar până în 2045 va fi o ţară dezvoltată cu venituri mari.
Pentru a atinge obiectivele strategice de mai sus, Vietnam se concentrează pe construirea elementelor de bază pentru o dezvoltare rapidă şi durabilă – adică democraţia socialistă, statul de drept socialist şi economia de piaţă cu orientarea socialistă. Promovarea implementării a 3 direcţii strategice privind îmbunătăţirea instituţională, dezvoltarea resurselor umane şi construirea unui sistem de infrastructură sincron şi modern, adică prin construirea unei economii independente şi autonome asociată cu integrarea economică internaţională activă şi proactivă, profundă, substanţială şi eficientă.
În ceea ce priveşte economia, continuăm să acordăm prioritate promovării creşterii asociate cu menţinerea stabilităţii macro-economice, controlul inflaţiei şi asigurarea unor echilibre majore ale economiei. Promovarea restructurării economice asociate cu modele de creştere inovatoare către industrializare, modernizare, promovarea ştiinţei şi tehnologiei, inovarea, mobilizarea şi utilizarea eficientă a resurselor, ridicarea productivităţii, calităţii, eficienţei şi competitivităţii economiei, concentrându-ne pe reînnoirea factorilor tradiţionali de creştere (investiţii, consum, export); în acelaşi timp, promovăm cu fermitate noii factori de creştere, cum ar fi economia digitală, economia verde, economia circulară, domeniile emergente (cum ar fi inteligenţa artificială, cipurile semiconductoare, hidrogenul).
În ceea ce priveşte cultura, societatea, mediul, promovăm dezvoltarea cuprinzătoare a oamenilor vietnamezi şi construirea unei culturi avansate, bogate în identitate naţională pentru a deveni cu adevărat o forţă endogenă, o forţă motrice pentru dezvoltarea naţională şi protejarea ţării. Cultura trebuie pusă la egalitate cu economia, politica şi societatea, trezind tradiţii patriotice, mândrie naţională, credinţă şi dorinţă de a dezvolta o ţară prosperă şi fericită.
Noi nu sacrificăm progresul, justiţia socială şi mediul în schimbul unei simple creşteri economice. Ne concentrăm pe asigurarea securităţii sociale, îmbunătăţirea constantă a vieţii materiale şi spirituale a Poporului. Întărirea protecţiei mediului, prevenirea dezastrelor naturale şi răspunderea la schimbările climatice sunt alte preocupări serioase ale societăţii noastre.
În ceea ce priveşte apărarea şi securitatea, maximizăm puterea combinată a întregii naţiuni combinată cu forţa vremurilor pentru a proteja cu fermitate independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea teritorială a Patriei; asigurăm menţinerea unui mediu paşnic şi stabil pentru dezvoltarea naţională; asigurăm stabilitatea politică şi socială; menţinem ordinea şi siguranţa socială; construim o societate ordonată şi sigură. Promovăm descentralizarea, întărim disciplina, promovăm prevenirea şi combaterea corupţiei, a negativităţii şi risipei, contribuind la întărirea încrederii în rândul Poporului.
În ceea ce priveşte afacerile externe, Vietnam rămâne ferm în politica sa externă de independenţă, autonomie, multilateralizare, diversificare, fiind un bun prieten, un partener de încredere, un membru activ şi responsabil al comunităţii internaţionale. Ne concentrăm pe construirea unei economii independente, autonome, asociate cu o integrare internaţională proactivă, profundă, substanţială şi eficientă în care independenţa şi autonomia stau la bază şi forţa endogenă pentru îmbunătăţirea eficienţei cooperării şi integrării internaţionale. Practica din ultimii ani a arătat că aceasta este o politică foarte corectă şi oportună a Vietnamului, contribuind la a ajuta ţara să depăşească dificultăţile şi provocările şi să obţină realizări mari cu semnificaţie istorică.
Vietnam este astăzi unul dintre cei mai importanţi actori ai relaţiilor internaţionale în lume, având relaţii de prietenie cu toate superputerile sau ţările mari. Cum reuşeşte Vietnamul să obţină această poziţie?
Fiind ţara care a suferit cele mai multe dureri şi pierderi din cauza războiului, Vietnam înţelege mai bine decât oricine valoarea păcii. Cu spiritul de „a lăsa deoparte trecutul, a respecta diferenţele, a promova asemănările, a privi spre viitor”, Vietnamul a transformat duşmanii în prieteni, confruntarea în dialog şi a devenit un model de vindecare şi progres după război, cu relaţiile externe deschise, cuprinzătoare şi cu o integrare internaţională profundă, de fond şi efectivă.
Dintr-o ţară asediată şi sub embargo, Vietnamul are acum relaţii cu 193 de ţări din întreaga lume; printre cei 30 de parteneri strategici şi parteneri cuprinzători, cu cei 5 membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, cu membri Grupului G7 şi cu membrii G20.
Vietnamul este în prezent membru a peste 70 de organizaţii şi forumuri internaţionale, inclusiv cele mai importante instituţii multilaterale regionale şi globale.
Obţinerea realizărilor importante de mai sus se datorează în primul rând linii şi politicii externe corecte a Vietnamului, pe baza urmăririi îndeaproape a situaţiei practice, moştenirea şi promovarea Marxism-Leninismului, Ideologiei Diplomaţiei lui Ho Chi Minh şi promovarea puternică a identităţii diplomatice a „Bambusului vietnamez: rădăcini solide, trunchiuri puternice, ramuri flexibile”. S7tă ferm la rădăcina filosofiei şi diplomaţiei Vietnamului tradiţia încrederii în sine, în beneficiul naţiunii, precum şi spiritul de solidaritate, bunătate şi loialitate. Tăria în trunchi este curajul, statornicia în faţa tuturor provocărilor şi greutăţilor.
Flexibilitatea în ramuri înseamnă inteligenţă şi creativitate în implementarea afacerilor externe. Soliditatea, flexibilitatea în implementarea politicii externe de independenţă, autonomă, pace, prietenie, cooperare, dezvoltare, diversificare, multilateralizare, integrare internaţională proactivă şi activă pe toate canalele Partid, Stat, Adunarea Naţională, Guvern şi Popor sunt explicaţiile care au creat puterea combinată a afacerilor externe ale Vietnamului.
Alături de asta, realizările în dezvoltarea socio-economică; stabilitatea socio-politică, asigurarea fermă a apărării şi securităţii naţionale şi perseverenţa cu politica de apărare a celor „patru nu” (neparticiparea la alianţe militare; neasociere cu o ţară pentru a lupta cu alta; nepermiterea unor ţări străine să înfiinţeze baze militare sau să folosească teritoriul nostru pentru lupta cu alte ţări; neutilizarea forţei sau ameninţarea cu folosirea forţei în relaţiile internaţionale) au contribuit la câştigarea statutului şi prestigiului internaţional al Vietnamului aşa cum este astăzi.
În contextul în care situaţia regională şi mondială este de aşteptat să continue să se schimbe rapid, să devină complexă şi imprevizibilă, cu probleme fără precedent, afacerile externe ale Vietnamului se confruntă cu mai multe dificultăţi şi provocări; cu toate acestea, dorim să ne unim mâinile cu alte ţări, popoare şi comunitatea internaţională pentru a continua să contribuim în mod proactiv, pozitiv şi eficient la menţinerea unui mediu paşnic, stabil şi favorabil pentru o dezvoltare rapidă şi sustenabilă, pentru a răspunde provocărilor globale, cum ar fi schimbările climatice, dezastrele naturale, epidemiile etc.
”Suntem recunoscători ajutorului sincer pe care ni l-a dat România”
Cum evaluaţi relaţia actuală dintre România şi Vietnam?
Vietnamul şi România au o relaţie de prietenie şi cooperare tradiţională foarte bună de aproape 75 de ani care continuă să se se extindă şi să se dezvolte pozitiv. România este una dintre primele ţări care a recunoscut Vietnamul şi a oferit sprijin şi asistenţă valoroasă în lupta pentru recâştigarea independenţei şi reunificării naţionale înainte, precum şi construcţia şi dezvoltarea de azi. România a ajutat la formarea a circa 4.000 de experţi pentru Vietnam, care reprezintă o resursă umană foarte valoroasă pentru construcţia şi dezvoltarea ţării noastre.
România a susţinut activ procesul de negociere, ratificare şi implementare a Acordului de Comerţ Liber Vietnam – UE (EVFTA), fiind una dintre primele două ţări din UE care a ratificat Acordul de Protecţie a Investiţiilor Vietnam–UE (EVIPA).
În perioada celui mai puternic focar al pandemiei de Covid-19, România a fost prima ţară din UE care ne-a acordat 300.000 de doze de vaccinuri, ajutându-ne să depăşim pandemia şi să ne deschidem pentru redresare şi dezvoltare economică. Apreciem mereu, suntem recunoscători şi nu uităm niciodată ajutorul oportun, amabil şi sincer al Guvernului şi Poporului Român.
Suntem încântaţi de realizările importante de dezvoltarea socio-economică ale României din ultima vreme; în special, rata de creştere economică este întotdeauna printre primele din UE (în 2021 ajungând la 5,9%; în 2022 la 4,8% şi în 2023 se estimează că va fi de 3,1%, în ciuda multor dificultăţi din lume). PIB-ul pe cap de locuitor este în continuă creştere, în 2022 va ajunge la peste 17 mii USD, iar în 2023 se estimează că va ajunge la peste 18,5 mii USD.
În acelaşi timp, relaţia dintre Vietnam şi România se dezvoltă puternic în multe domenii. Cifra de afaceri bidirecţională aproape s-a dublat de la 261 milioane USD în 2019, la 425 milioane USD în 2022. Cele două ţări tocmai au semnat Programul de Cooperare în Educaţie pentru perioada 2023-2026. Cooperarea între localităţile celor două ţări este în curs de promovare.
Schimburile interpersonale sunt din ce în ce mai consolidate; din ce în ce mai mulţi turişti români vizitează Vietnam.
Cu mari oportunităţi, potenţial şi spaţiu de cooperare, bazate pe bunele relaţii tradiţionale existente, Vietnamul doreşte să aprofundeze în continuare relaţia de cooperare cu România şi să consolideze încrederea politică prin schimburi sporite de delegaţii la niveluri înalte şi la toate nivelurile, pe toate canalele; consolidarea cooperării în forumuri multilaterale şi regionale; să continue progrese în comerţ şi investiţii pentru a deveni un pilon în relaţiile bilaterale; promovarea cooperării în domenii în care România are puncte forte şi Vietnam are potenţial precum educaţia, cultura, societatea, munca, dezvoltarea economiei digitale, verde şi circulară, ştiinţa şi tehnologia, inteligenţa artificială, domeniile emergente etc.
În acelaşi timp, sperăm că Guvernul României va continua să protejeze drepturile legitime ale lucrătorilor vietnamezi din România, creând condiţii favorabile pentru ca membrii comunităţii vietnameze să se integreze, să-şi stabilească viaţa şi să facă afaceri pe termen lung, devenind o punte de legătură între cele două ţări.
Ştiu că aţi studiat în România şi aţi lucrat la Ambasada Vietnamului la Bucureşti. Vă rugăm să împărtăşiţi amintirile Dumneavoastre despre România şi sentimentele Dumneavoastră când vă întoarceţi în vizită în România în calitate de Prim-Ministru al Vietnamului?
Personal, păstrez mereu impresii profunde, sentimente bune şi amintiri profunde despre frumoasa Românie, poporul român harnic, prietenos, ospitalier şi recunoscător.
Nu voi uita niciodată anii din tinereţe în care am studiat şi lucrat în România; îmi amintesc de chipurile, vocile, râsetele şi imaginile îndrăgite ale profesorilor şi prietenilor români; datorită ajutorului lor important, eu şi studenţii noştri am devenit ceea ce suntem azi.
Eu şi alţi foşti studenţi vietnamezi suntem mereu recunoscători şi ne amintim cu drag de eforturile profesorilor, prietenilor şi de poporul român care ne-au îndrumat şi ne-au ajutat în timpul în care am studiat aici. Cu cunoştinţele şi expertiza dobândite în România vom continua să contribuim la construirea şi protejarea Patriei Vietnameze, în acelaşi timp, contribuind activ la prietenia şi cooperarea tradiţională dintre cele două ţări şi popoare.
Sunt foarte bucuros şi emoţionat să mă întorc de această dată în România şi cred că vizita va contribui la promovarea, întărirea, aprofundarea şi eficientizarea relaţiei prietenoase de cooperare dintre cele două ţări, în beneficiul celor două popoare, pentru pace, cooperare şi dezvoltare în regiune şi lume.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt