Fabrica de coşmaruri! Substanţe periculoase vândute sub formă de jeleuri

Fabrica de coşmaruri! Substanţe periculoase vândute sub formă de jeleuri
foto: DIICOT / Poliţia Română

Jeleuri şi prăjituri cu droguri. S-au comercializat ilegal în România, de la finalul anului trecut şi până acum. Şi inclusiv copiii au avut acces la ele. O spun procurorii DIICOT, care au descins la o fabrică din judeţul Iaşi şi au făcut peste 100 de percheziţii în Bucureşti şi 23 de judeţe. La fabrică se produceau şi dispozitive de tip vape care conţineau, de fapt, substanţe psihoactive. Ca să fie atractive, erau făcute cu aromă de vată de zahăr. Peste 100.000 au fost vândute până acum, online şi în magazine.

O hală din comuna Miroslava, judeţul Iaşi, a fost punctul principal al percheziţiilor. Fabrica de vise a fost supranumită. Prăjituri, jeleuri, drajeuri şi dispozitive de tip vape, cu arome de vată de zahăr sau gumă de mestecat plecau de aici. Toate aveau în compoziţie HHC, un compus sintetic derivat din canabis. 

În combinaţie cu medicamente sau etnobotanice, efectul creşte. La fel şi instalarea dependenţei, spun experţii antidrog. „Made in România” scrie mare într-un magazin din centrul Capitalei unde se comercializau astfel de produse. „Inventar, deschidem în câteva ore”, au afişat patronii pe uşă în timpul percheziţiilor. Anchetatorii au ridicat probe.

Percheziţii au fost şi la un magazin dintr-un mare centru comercial din Iaşi. Până de curând, inclusiv legea le permitea. Abia anul acesta, actul normativ a fost modificat şi incriminează fabricarea şi vânzarea fără autorizaţie a produselor cu efecte posibil psihoactive. Hala unde se produceau dulciurile şi vape urile cu HHC a fost închiriată. Proprietarul spune că înăuntru se întâmplă ceva ilegal. Fabrica funcţiona din 2019. 
În total, 185 de persoane sunt vizate de ancheta autorităţilor. Acuzaţiile sunt constituire de grup infracţional organizat şi operaţiune cu produse sussceptibile de a avea efecte psihoactive.
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt