''Fără panică! Vom învinge!'', îi încurajează preşedintele Zelenski pe ucraineni

''Fără panică! Vom învinge!'', îi încurajează preşedintele Zelenski pe ucraineni

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a cerut joi concetăţenilor săi "să nu se panicheze" în faţa ofensivei ruseşti care le afectează ţara, promiţându-le victorie şi anunţându-le - între altele - introducerea legii marţiale, relatează AFP.

"Fără panică, suntem pregătiţi pentru orice, vom învinge!", a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video difuzat pe Facebook, adăugând că Rusia a efectuat lovituri asupra infrastructurilor militare şi de la frontieră.

La scurt timp, sirenele de alertă pentru bombardamente au răsunat la Kiev, capitala ucraineană.

Operaţiunea rusă în curs de desfăşurare în mai multe oraşe din Ucraina urmăreşte "să distrugă statul ucrainean, să-i ocupe teritoriul cu forţa şi să instituie o ocupaţie", a declarat joi într-un comunicat Mnisterul ucrainean de Externe.

Kievul a cerut comunităţii internaţionale "să acţioneze imediat" şi să impună noi sancţiuni împotriva Rusiei cât mai rapid.

"Doar acţiuni unite şi puternice pot opri agresarea Ucrainei de către Vladimir Putin", se menţionează în textul respectiv.

Armata rusă a declarat joi că ţinteşte cu "arme de înaltă precizie" situri militare în Ucraina, la câteva ore după ce Vladimir Putin a anunţat o ofensivă militară pentru a-i apăra pe separatiştii din estul ţării şi a-şi "demilitariza şi denazifica" vecinul său proocidental, notează AFP.

"Am luat decizia desfăşurării unei operaţiuni militare speciale", a spus Putin pe un ton rece într-o declaraţie neaşteptată la televiziune cu puţin înaintea orei 03:00 GMT, reînnoindu-şi acuzaţiile nefondate de "genocid" orchestrat de Ucraina în estul ţării. El şi-a argumentat decizia prin cererea de ajutor venită din partea separatiştilor în cursul nopţii şi prin aşa-zisa politică agresivă a NATO faţă de Rusia, pentru care Ucraina ar fi un instrument. 

Sursa: Agerpres

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt