Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără reţetă, dar numai doza pentru 3 zile.

Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără reţetă, dar numai doza pentru 3 zile.

​Farmaciile vor putea elibera antibiotice fără prescripţie medicală, dar numai doza pentru 3 zile, prevede un Ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial. Până acum, antibioticele puteau fi eliberate în farmacie doar cu reţetă de la medic.

„Prin excepţie de la prevederile alin. (1), farmaciştii care îşi desfăşoară activitatea în unităţi farmaceutice autorizate, în situaţii de urgenţă medicală, pot elibera medicamente din categoria antibiotice şi antifungice de uz sistemic a căror denumire comună internaţională este marcată cu semnul „*“ în anexa nr. 1 la prezentul ordin, în lipsa unei prescripţii medicale, în cantitatea maximă aferentă dozei pe 72 de ore, doză calculată în acord cu modul de administrare prevăzut în rezumatul caracteristicilor produsului. Doza de urgenţă poate fi eliberată o singură dată în cursul unui tratament pentru un pacient, în baza declaraţiei al cărei model este prevăzut în anexa nr. 3 care face parte integrantă din prezentul ordin”, prevede Ordinul Ministerului Sănătăţii, publicat în Monitorul Oficial.

VEZI AICI DECLARAŢIA CARE TREBUIE COMPLETATĂ

Consumul de antibiotice creşte în sezonul rece, iar România se află pe locul trei la nivel european în ceea ce priveşte rezistenţa la antimicrobiene, declara în toamna trecută Andrei Baciu, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care arăta că, într-un an, 4,2 milioane de români au avut reţetă compensată sau gratuită pentru tratament cu antibiotic, scrie Hotnews.ro.

„Iar sfatul meu este unul simplu: nu luaţi antibiotic decât la recomandarea unui medic. Iar acest medic nu trebuie să fie dr. Google!”, mai spunea fostul preşedinte al CNAS.

Afla mai multe desprefarmaciieantibiotice
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt