Faţa nouă a cazinoului

Faţa nouă a cazinoului
foto: Pixabay

După ani de reparaţii, cazinoul din Constanţa este gata în proporţie de 8o%, iar faţada de pe faleză a fost dezvelită în întregime. Urmeaza sa fie montate vitralii uriase pe faţada de nord şi sud, iar pe terasa de la parter se lucrează de zor. În clădirea simbol de la malul mării vor funcţiona săli de spectacole, un muzeu, dar şi o cafenea.

Când au început lucrările de reabilitare, constructorii au realizat că una dintre lateralele Cazinoului era în pericol de prăbuşire. Au fost necesare intervenţii care nu au fost luate în calcul iniţial. Primul termen înaintat de autorităţi, conform proiectului iniţial, era toamna anului 2o22. Pe parcursul lucrărilor, constructorii au găsit mai multe stricăciuni decât luaseră în calcul, aşa ca termenele s-au schimbat rând pe rând. Următorul, înaintat de Compania Naţională de Investiţii, a fost prima jumătate a acestui an, apoi finalul lui şi în cele din urmă, iunie 2o24. Cel mai greu a fost refacerea fundaţiei şi camerelor de la subsol.

Parterul Cazinoului a fost refăcut metru cu metru, conform cu planurile lui originale, într-un efort imens făcut de muncitorii restauratori. Aici erau restaurantele, barul şi terasa pline de coloane decorate, tavane înalte şi impunătoare şi cu pereţi pictaţi în stil francez.

În vechiul vestiar al ospătarilor lucrează acum restauratorii. Atelierul de Creaţie, cum le place să-l numească, e plin de decoraţiuni din ipsos şi microciment, care aşteaptă să fie montate pe exterior şi în saloanele luxoase. Unele au fost revopsite de-a lungul timpului şi de cinci sau şase ori, iar acum trebuie curăţate, altele reîntregite, iar în unele cazuri sunt turnate de la zero. Doar pentru refacerea unei singure piese este nevoie de luni de zile.

Cazinoul din Constanţa începe să prindă contur. In multe locuri schelele au fost demontate şi urmeaza să intre la lucru pictorii şi decoratorii-artişti.

Bijuteria arhitecturală este aproape zilnic admirată şi fotografiată de cei care se plimbă pe faleză. Constănţenii şi turiştii speră ca muncitorii şi arhitecţii să reuşească să aducă Cazinoul la adevărata lui valoare.

Simbol al celui mai mare port al României, Cazinoul de pe faleza oraşului Constanţa a fost construit la iniţiativa regelui Carol I şi inaugurat în 191o. Pe 1 iunie 1914 yachtul regal l-a adus la Cazino pe ţarul Rusiei, Nicolae al II-lea, intampinat pe falez[ de Regele Carol I al României. Contractul pentru consolidarea şi restaurarea Cazinoului din Constanţa a fost semnat pe 2o decembrie 2o19, iar în 2o2o au demarat lucrările. Valoarea iniţială a fost de 56 de milioane lei, dar intervenţiile suplimentare au făcut ca preţul să crească, la peste 8o de milioane de lei, iar din estimările Ministerului Dezvoltării ele vor depăşi 1oo de milioane de lei.

 

Afla mai multe desprecazinoconstantareparatii
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt