Financial Times: UE a pregătit un plan de sabotare a economiei Ungariei din cauza vetoului lui Viktor Orban

Financial Times: UE a pregătit un plan de sabotare a economiei Ungariei din cauza vetoului lui Viktor Orban

Uniunea Europeană va ameninţa Ungaria cu sabotarea economiei sale dacă premierul ungar Viktor Orban va bloca asistenţa pentru Ucraina şi la summitul liderilor blocului comunitar ce va avea loc săptămâna aceasta, arată un document confidenţial obţinut de Financial Times şi citat de Hotnews.
Documentul obţinut de FT arată că oficialii de la Bruxelles au elaborat o strategie care să ia la ţintă în mod explicit slăbiciunile economiei ungare, pericliteze stabilitatea forintului şi ducă la prăbuşirea încrederii investitorilor cu scopul de a afecta „locurile de muncă” şi creşterea economică, în cazul în care Orban va folosi în continuare dreptul său de veto pentru a bloca asistenţa pentru Ucraina.
Documentul afirmă că „în cazul în care nu se ajunge la nicio înţelegere la [summitul de] pe 1 februarie, alţi şefi de stat şi guvern vor declara în public că, având în vedere comportamentul neconstructiv al premierului ungar (...) ei nu îşi pot imagina ca” fonduri UE să fie oferite Budapestei.
În lipsa fondurilor europene, „pieţele financiare şi companiile europene şi internaţionale ar putea fi mai puţin interesate să investească în Ungaria”, mai notează documentul, adăugând de asemenea că o asemenea pedeapsă „ar putea declanşa o creştere rapidă a costurilor finanţării deficitului public şi o cădere a monedei” ungare.
Ungaria, singura ţară din UE care a votat împotriva adoptării pachetului masiv de asistenţă pentru Ucraina
Viktor Orban a blocat în decembrie anul trecut adoptarea pachetului de asistenţă multianuală în valoare de 50 de miliarde de euro pregătit de UE pentru Ucraina, liderul de la Budapesta declarând câteva zile mai târziu că banii pentru ajutorarea ţării vecine nu trebuie să vină din bugetul blocului comunitar.
„Ei vor să dea Ucrainei banii din cadrul bugetului UE, Ungaria vrea să fie daţi din afara bugetului UE. Ei au posibilitatea - dacă nu suntem de acord cu acest lucru - să rezolve acest lucru în afara bugetului, dar nu au opţiunea de a rezolva acest aspect din bugetul UE fără aprobarea Ungariei", a declarat el, printre altele, la o conferinţă de presă.
Gergely Gulyas, şeful de cabinet al lui Viktor Orban, a reiterat pe 18 ianuarie că guvernul ungar este departe de a ajunge la un acord cu UE privind deblocarea asistenţei pentru Ucraina.
Comentariile sale au venit la doar o zi după ce membrii principalelor grupuri din Parlamentul European au convenit marţi asupra unui proiect de rezoluţie privind atacarea la Curtea de Justiţie a UE a deciziei Comisiei de a debloca o parte semnificativă a fondurile europene destinate Ungariei, dar pe care le îngheţase din cauza îngrijorărilor privind deteriorarea statului de drept la Budapesta în timpul guvernării lui Viktor Orban.
Comisia condusă de Ursula von der Leyen deblocase 10,2 miliarde de euro din aceste fonduri pentru Budapesta înaintea summitului din luna decembrie în care Orban a blocat pachetul de asistenţă pentru Ucraina, dar a părăsit sala când s-a votat în privinţa deschiderii negocierilor de aderare cu Kievul la UE.
Abţinerea sa de la vot a permis adoptarea recomandării făcute de Comisia Europeană în luna noiembrie şi care vizează, pe lângă negocierile cu Ucraina, şi deschiderea discuţiilor cu Republica Moldova.
Primul semn că Viktor Orban ar putea renunţa la blocarea sprijinului pentru Kiev
Contactat duminică de Financial Times pentru a comenta planul redactat la Bruxelles privind sabotarea economiei Ungariei, ministrul ungar pentru relaţia cu UE, Janos Boka, a declarat că nu este la curent cu o astfel de ameninţare, dar că Budapesta „nu cedează presiunilor”.
Însă Balazs Orban, consilierul principal al premierului ungar pe probleme politice, a declarat luni dimineaţa că Budapesta a trimis Bruxelles-ului încă de sâmbătă o propunere care arată că este dispusă să aprobe folosirea bugetului comunitar pentru ajutorarea Ucrainei, cu anumite condiţii.
„Bruxelles-ul foloseşte şantajul împotriva Ungariei de parcă nu va exista ziua de mâine, în pofida faptului că am propus un compromis”, a scris Balasz pe contul său de pe platforma social media „X”, fosta Twitter.
Informaţia publicată duminică de FT pe baza documentului obţinut a venit la doar câteva zile după ce Politico a scris, citând mai multe surse diplomatice sub condiţia anonimităţii, că liderii UE iau în calcul aşa-numita „opţiune nucleară”, suspendarea dreptului de vot a unui stat membru, dacă Ungaria va bloca în continuare adoptarea pachetului de asistenţă pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de doilari.
„Dacă Orbán chiar blochează din nou cu adevărat un acord [privind bugetul şi cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina] la summitul din februarie, utilizarea articolului 7 pentru a priva Ungaria de drepturile de vot ar putea deveni o opţiune reală", a declarat un diplomat UE.
Ungaria a înfuriat şi NATO din cauza tărăgănării ratificării aderării Suediei la alianţă
Trebuie menţionat faptul că Viktor Orban a supărat cancelariile occidentale şi din cauza faptului că Ungaria a rămas singura ţară care nu a ratificat aderarea Suediei la NATO, în ciuda faptului că a promis că nu va ajunge în această situaţie.
Turcia, în schimb a aprobat solicitarea Suediei, deşi părea că Erdogan va fi un obstacol mai dificil decât Orban.
Şeful parlamentului ungar a declarat joia trecută că ratificarea aderării Suediei la NATO nu e vreo „urgenţă”.
În schimb, Orban l-a invitat la Budapesta pe premierul suedez Ulf Kristersson pentru a negocia ratificarea aderării ţării sale la NATO. Kristersson a spus că nu are ce să negocieze pe tema intrării ţării sale în Alianţă, adăugând că nu va ceda la „nicio pretenţie legată de aderarea la NATO - asta nu este pe masă".

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt