FOCUS PE VACANŢĂ Salvatorii de vieţi

FOCUS PE VACANŢĂ  Salvatorii de vieţi
foto: ctnews.ro

Salvează vieţi, îi feresc pe turişti de pericol şi sunt în gardă 24 din 24. Este vorba despre salvamarii de pe litoral, despre care mulţi cred că au o meserie mai degrabă uşoară, însă o singură intervenţie îi poate epuiza total sau îi poate marca pentru totdeauna. Îşi riscă zilnic viaţa,salvând alţi oameni, dar fac totul din pasiune. Sunt zeci care patrulează de dimineaţă până seara şi  nu scapă din ochi pe nimeni.

Vlad  este salvamar de nouă ani. La bază este luptător de performanţă şi a văzut această meserie ca o completare firească a sportului în care excelează. El spune că turiştii au o impresie greşită despre meseria de salvamar. Deşi, e drept, că îmbină utilul cu plăcutul, salvatorii marini ies de obicei din ture epuizaţi, după intervenţiile care presupun înot până departe în larg. 

Om de bază în echipă este şi Alex. De trei ani îşi pune în fiecare vară echipamentul de salvamar. Şi-a ales acest job deoarece e îndrăgostit de mare, fapt pentru care studiază şi la Academia Navală din Constanţa. 
Ca  să ajungi salvamar nu este deloc uşor.Trebuie să treci câteva probe riguroase de înot şi prim-ajutor şi eşti testat în fiecare an. Iar activitatea ca salvator la malul mării presupune să fii de strajă non-stop. Pe litoralul românesc sunt în jur de 400 de salvamari. Ei încep activitatea la 1 mai şi o termină la sfârşitul lunii septembrie. 
 
Cristian Cozmaciuc îl are alături pe unul dintre salvamarii de la Jupiter, care ne va spune mai multe despre secretele acestei meserii. 
 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt