Fost parlamentar de peste Prut: Republica Moldova este un stat, nu este o ţară, care are doar o istorie scurtă post-sovietică

Fost parlamentar de peste Prut: Republica Moldova este un stat, nu este o ţară, care are doar o istorie scurtă post-sovietică

Astăzi ne bucurăm, e cer senin, cer european, cer românesc deasupra capetelor noastre – sunt cuvintele emoţionante şi pline de speranţă ale profesoarei Ana Guţu, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, despre Summitul Comunităţii Politice Europene de la Bulboaca.

„Eu sunt pentru unirea cu România, dar deocamdată nu există curentul politic necesar în niciuna dintre cele două ţări. Dar există pericolul acestor partide finanţate puternic de la Kremlin, care au procente mari în sondaje. După o eventuală unire, ar avea scor de 0,2 la sută. Republica Moldova este un stat, nu este o ţară, care are doar o istorie scurtă post-sovietică. Din aceste cauze, parcursul european al R Moldova nu este ireversibil, dar astăzi ne bucurăm, e cer senin, cer european, cer românesc deasupra capetelor noastre”, a declarat la Prima News Ana Guţu.

Presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova nu au încetat de la independenţă încoace, a subliniat fostul deputat moldovean.

„Este un eveniment simbolic şi noi cei din Republica Moldova ne aşteptăm ca, în sfârşit, după obţinerea statului de candidat la UE, să începem negocierile la cele 33 de capitole de aderare”, a subliniat Ana Guţu.

Europarlamentarul PMP Mihai Tomac a arătat că statele participante la summitul de la Bulboaca vor să transmită un mesaj clar către Kremlin: Pe aici nu se trece!

Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) care are loc pe 1 iunie în Republica Moldova, aduce în comuna Bulboaca 50 de delegaţii străine şi este cel mai important eveniment de politică externă de după declararea independenţei, în anul 1991, a spus ministrul moldovean de externe Nicu Popescu, citat de Europa Liberă.

Cea mai aşteptată şi misterioasă sosire a fost cea a preşedintelui Ucrianean, Volodimir Zelensky, care a avut loc în ultimul moment, fără să fie anunţată dinainte, din motive de securitate.

Castelul Mimi, din Bulboaca, este un domeniu viticol aflat la puţin peste 30 de km de Chişinău şi la aproape aceeaşi distanţă de Tiraspol, aflat în autoproclamata republică separatistă Transnistria.

Summitul a fost ideea preşedintelui francez Emanuel Macron şi la el au fost invitate alte 20 de ţări în afara celor membre ale UE.

Sunt aşteptaţi cel puţin 2000 de participanţi, printre care 700 de jurnalişti.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt