Franţa interzice utilizarea denumirilor ''steak'', ''escalop'' sau ''jambon'' pentru produsele vegetale

Franţa interzice utilizarea denumirilor ''steak'', ''escalop'' sau ''jambon'' pentru produsele vegetale

Guvernul francez a emis un decret prin care este interzisă utilizarea denumirii de "steak" (-friptură-n.r.) pentru produsele pe bază de proteine vegetale, precizând că această denumire este rezervată produselor pe bază de proteine de origine animală, informează AFP.

Decretul este o revendicare mai veche a firmelor din sectorul creşterii animalelor, care susţin că termeni precum "jambon vegetal" sau "bacon vegetarian" pot crea confuzie în rândul consumatorilor, scrie Agerpres.

Guvernul de la Paris a adoptat un prim decret în acest sens, în luna iunie 2022, însă acesta a fost suspendat ulterior de Consiliul de Stat ca urmare a plângerii formulate de Proteines France, un consorţiu de companii franceze care vând produse alimentare pe bază de plante.

Noul decret revizuit publicat marţi include două liste cu termenii rezervaţi produselor de origine animală sau care nu conţin decât foarte puţine proteine vegetale. Printre termenii care nu mai pot fi utilizaţi pentru desemnarea produselor alimentare care nu conţin decât proteine vegetale sunt: "escalop", "ham", "filet" şi "prime rib".

"Produsele fabricate sau comercializate în mod legal într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-o ţară terţă vor fi în continuare autorizate", precizează Guvernul de la Paris în textul decretului, care va intra în vigoare la trei luni de la publicare.

Persoanele fizice care încalcă prevederile decretului referitor la etichetare pot fi amendate cu până la 1.500 de euro, în timp ce în cazul companiilor amenda poate ajunge până la 7.500 de euro. Cu toate acestea, decretul prevede o perioadă de tranziţie de un an pentru ca producătorii să aibă timp să scape de stocurile existente.

Preşedintele Federaţiei naţionale a crescătorilor de bovine din Franţa, Patrick Bénézit, a salutat ceea ce a numit un decret clar şi esenţial pentru protejarea denumirilor."Ar fi de dorit acum să extindem asta la nivel european", a adăugat Patrick Bénézit.

În sânul Uniunii Europene, este autorizată denumirea produselor vegetale cu termeni care în mod tradiţionali sunt rezervaţi pentru carne de animale, cu excepţia produselor pe bază de lapte animal. De exemplu, nu este posibil să utilizezi cuvântul "iaurt" sau "brânză" pentru un produs vegetal. 

Afla mai multe despreproduse vegetalefranta
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt