Franţa o ia pe urmele Germaniei şi va mări cheltuielile militare la 2% din PIB în acest an

Franţa o ia pe urmele Germaniei şi va mări cheltuielile militare la 2% din PIB în acest an

Franţa va atinge obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare până în 2024, aşa cum recomandă NATO, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul francez al Apărării, Sébastien Lecornu, informează AFP, preluat de News.ro.
"Franţa îşi va îndeplini obiectivul de 2% stabilit de NATO, 2% din PIB în 2024", a declarat Lecornu înainte de începerea unei reuniuni a miniştrilor apărării din cadrul Alianţei.
Franţa, care a decis să îşi dubleze bugetul militar până în 2030 faţă de 2019, indicase până acum că va atinge acest obiectiv de 2% în 2025.
"Adevărata problemă acum nu este atât de mult să obţinem aceşti 2%, chiar dacă este un subiect care pare să entuziasmeze multă lume, ci, evident, să ne asigurăm că aceşti 2% din PIB sunt cu adevărat folosiţi pe teren militar", a adăugat Lecornu.
Ministrul a confirmat că Franţa va livra 78 de tunuri Caesar Ucrainei în acest an şi a declarat că s-a întâlnit cu comisarul european Thierry Breton, responsabil pentru probleme de apărare, pentru a examina modalităţile de dezvoltare a capacităţilor de producţie de praf de puşcă şi muniţie în Europa.
Ucraina, care duce lipsă de muniţie pe câmpul de luptă, solicită accelerarea livrărilor promise de Occident. Însă blocarea ajutorului promis de Statele Unite şi întârzierile din partea europeană i-au forţat pe ucraineni să facă economie de muniţie în faţa forţelor ruseşti mult mai bine echipate, a declarat miercuri un oficial NATO.
"Vedem deja impactul faptului că Statele Unite nu au putut să ia o decizie", a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Afla mai multe desprefrantapibaparare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt