Gazul din Marea Neagră, oxigen pentru buget

Gazul din Marea Neagră, oxigen pentru buget
foto: Shutterstock

20 de miliarde de euro. Atât ar avea de câştigat statul român de pe urma exploatării gazelor din Marea Neagră. În plus, producţia estimată ar urma să asigure necesarul de consum timp de trei decenii pentru 4,3 milioane de gospodării din ţara noastră. Totodată, din 2027 România va deveni astfel un jucător important pe piaţa regională a energiei. 

,,România trece de la fapte la vorbe. Şi mă bucur că asta se întâmplă acum". Aşa a început premierul conferinţa de la Palatul Victoria. A continuat apoi pe ton optimist să vorbească despre extracţia gazelor din Marea Neagră. Bugetul de stat ar uma să fie mai bogat cu echivalentul a aproape 10 la sută din PIB în urma acestei investiţii.
Va mai dura încă patru ani până când primele molecule de gaz din noile exploatări vor intra în sistemul energetic românesc. Numeroase voci vorbesc însă de faptul că o mare parte din gazul extras din Marea Neagră va lua calea exportului.
 
Pentru a evita o astfel de situaţie, statul român a modificat legislaţia în domeniu. Guvernul de la Bucureşti va avea drept de preemţiune pentru gazul extras din Marea Neagră. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt