Grecia, mistuită de flăcări

Grecia, mistuită de flăcări

Arşiţa continuă şi în restul Europei. În Italia au fost din nou, temperaturi de peste 45 de grade la umbră. Situaţia este foarte gravă în Grecia, unde pădurile ard deja necontrolat, iar incendiile se extind şi înghit kilometru după kilometru. Oamenii fug, disperaţi, din calea flăcărilor uriaşe. Sute de pompieri luptă cu focul. Astăzi, încă 40 de salvatori români au plecat la Atena.

De trei zile, incendiile de vegetaţie fac ravagii în Grecia. Deşi pompierii acţionează neîncetat, atât de la sol, cât şi din aer, flăcările înaintează şi înghit totul în cale. În regiunile din jurul Atenei, focul a ajuns la doar câţiva kilometri de periferii - şi la nord,  la sud, dar şi la vest de capitala greacă. Situaţia este gravă şi în regiunea de coastă Attica, dar şi în staţiunea Loutraki. 80 de focare au fost raportate în total. Sute de oameni au fost evacuaţi, iar acum privesc neputincioşi cum casele le sunt distruse una după alta.

Grecia a cerut ajutor Uniunii Europene, dar pompierii din România şi Malta sunt singurii care au răspuns. Încă o echipă de 40 de salvatori români a plecat spre Atena. Franţa şi Italia au trimis patru avioane utilitare. Între timp, pădurile au luat foc şi pe Insula Rodos. Iar autorităţile nu au veşti bune. Începând de joi, Grecia va fi afectată de un nou val de caniculă, cu temperaturi maxime de 44°C.

Şi în Spania este cod roşu de caniculă. Partea de  sud a Peninsulei este cea mai afectată. Noaptea, temperatura nu scade sub 20 de grade. În ciuda arşiţei, turismul a explodat, mai ales în zonele de litoral, unde au ajuns vara aceasta aproape 20 de milioane de turişti.

În Italia, cel mai cald a fost în Sicilia - peste 47 de grade la prânz.. În Roma, printre betoane, este aproape imposibil de respirat. Recordurile de temperatură au trimis o grămadă de oameni la camerele de urgenţă. În Napoli, spitalele sunt pline din cauza deshidratării şi insolaţiilor.

Toată Europa stă, de altfel, sub o cupolă de foc. Cu temperaturi care se apropie sau depăşesc 40 de grade în unele zone din Balcani, turiştii şi localnicii fac tot posibilul să scape de căldură. Organizaţia Meteorologică Mondială a emis noi alerte roşii de temperaturi ridicate pentru Croaţia, Serbia, sudul Bosniei şi Herţegovinei, Muntenegru, dar şi Spania şi Italia. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt