Guvernul aprobă noi ajutoare de stat, în valoare de peste 72 milioane euro, pentru crescătorii de animale. Subvenţia pentru motorină ajunge la 2 lei/litru

Guvernul aprobă noi ajutoare de stat, în valoare de peste 72 milioane euro, pentru crescătorii de animale. Subvenţia pentru motorină ajunge la 2 lei/litru

Guvernul a aprobat două noi scheme de ajutor de stat, cu o finanţare cumulată de 72,4 milioane euro, pentru crescătorii de animale. O primă schemă de ajutor de stat este destinată susţinerii creşterii porcilor şi păsărilor, cu o finanţare de 56,3 milioane euro, iar o altă schemă este destinată susţinerii creşterii vacilor, cu finanţare de 16,1 milioane euro. Executivul a decis şi majorarea subvenţiei pentru motorina din agriocultură la 2 lei/litru, scrie Profit.ro.

”Adopăm azi noi acte normative în sprijinul fermierilor, stabilite împreună cu aceştia. După sprijinul de 100 de euro pe hectar pentru fermierii din sectorul vegetal afectaţi grav de războiul din Ucraina, venim cu o schemă similară pentru crescătorii de animale. Acordăm 100 de euro per animal pentru crescătorii de vite de carne şi bivoliţe, plus sumeproporţionale şi crescătorilor de porci şi păsări. Sunt bani necesaripentru a compensa creşterea preţurilor la furaje, combustibili, utilităţi şi forţă de muncă”, a anunţat premierul Ciolacu.

Premierul a precizat că Guvernul va analiza azi şi actualizarea subvenţiei pentru motorina folosită în agricultură în 2024. 

”În acest an, vom ajunge la valoarea maximă posibilă, adică 2 lei pe litru. Asta înseamnă că fermierii vor primi în total ca subvenţie 25% din costul cu motorina folosită în lucrările agricole”, a mai spus şeful Executivului.

Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul suin şi avicol are drept scop compensarea pierderilor generate de creşterea preţurilor la furaje, energie electrică, gaze naturale şi alţi factori de producţie în perioada 01 august 2022 – 31 august 2023, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Ajutorul de stat se acordă următorilor beneficiari:

a) crescători de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi compeltările ulterioare, care au desfăşurat activitate de îngrăşare şi/sau reproducţie a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023;

b) crescători de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum şi societăţi agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările şi compeltările ulterioare, care au desfăşurat activitate de de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

Criteriile de eligibilitate pe care trebuie să le îndeplinească sunt următoarele:

a) să deţină exploataţie autorizată sanitar - veterinar;

b) să fi desfăşurat activitate de creştere şi/sau reproducţie a suinelor sau de reproducţie şi/sau incubaţie şi/sau creştere a păsărilor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploataţii autorizate sanitar - veterinar;

c) sa fie înregistraţi în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

d) să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului.

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducţie, respectiv scroafe şi scrofiţe, 0,007 UVM pentru pui de carne şi pui eclozionaţi, 0,03 pentru pui de curcă şi pui eclozionaţi de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire şi găini ouătoare, tineret de reproducţie şi găini rase grele.

Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere nu poate depăşi echivalentul în lei a 280.000 euro.

Pentru ajutoarele destinate crescătorilor de păsări, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 151.934,3 mii lei, echivalentul sumei de 30,7 milioane euro, în timp ce pentru ajutoarele alocate crescătorilor de suine, valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 126.694,4 mii lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro.

Schema de ajutor de stat pentru susţinerea activităţii crescătorilor din sectorul bovinelor de carne şi bubalinelor urmăreşte compensarea pierderilor din perioada 1 octombrie 2022 – 31 martie 2023, generate de creşterea preţurilor la furaje, combustibil şi alte costuri cu forţa de muncă, sevicii veterinare, utilităţi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Condiţiile pe care trebuie să le respecte beneficiarii menţionaţi anterior sunt:

- deţin bovine de carne şi/sau bubaline, în exploataţie cu cod ANSVSA, înscrise în BND la data de 31 martie 2023;

- să fie înregistraţi în registrul unic de identificare şi să deţină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;

- să nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile în baza Comunicării CE – Cadrul temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2023/C 1188) publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C 1188 din 21 noiembrie 2023;

- să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidenţelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului sau în cazul persoanei fizice nu a fost emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la data de 24 februarie 2022;

- deţin, în ziua anterioară datei de începere a perioadei de depunere a cererii, a cel puţin 50% din efectivul de bovine de carne şi/sau bubaline deţinut la 31 martie 2023.

- bovinele de carne şi/sau bubalinele pentru care se solicită ajutor de stat trebuie să fie înscrise/înregistrate în registrul genealogic al rasei, secţiunea principală sau suplimentară.

Cuantumul ajutorului de stat care se acordă beneficiarilor este de 100 euro/cap bovină/bubalină.

Valoarea totală ce poate fi acordată per beneficiar nu depăşeşte echivalentul în lei a 280.000 euro.

Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 79.427.740 lei, echivalentul sumei de 16,1 milioane euro.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt