Guvernul de la Chişinău vrea să integreze economic Transnistria până în 2030

Guvernul de la Chişinău vrea să integreze economic Transnistria până în 2030

Guvernul de la Chişinău îşi propune să integreze economic regiunea transnistreană în cadrul R. Moldova până în 2030. Declaraţia a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, pentru Deschide.md.

”Un Guvern îşi pune sarcini, nu pronosticuri. Şi sarcinile pe care ni le punem noi sunt ca, cel puţin până în 2030, cu regiunea transnistreană să fie încheiat dacă nu procesul politic de reglementare, cel puţin la nivel economic regiunea să fie practic integrată într-un spaţiu vamal, fiscal, monetar cu malul drept. Asta înseamnă mai mult de jumătate din procesul propriu-zis de integrare, pentru că orice proces de reintegrare are mai multe componente, inclusiv componenta economică, care este de bază” a declarat Serebrian.

Vicepremierul pentru Reintegrare a dat exemplul reunificării celor două Germanii, în cazul cărora primul pas a fost cel economic, nu pasul politic.

”S-a introdus marca germană pe teritoriul RDG, s-a creat un spaţiu vamal comun, s-au pornit mecanismele de integrare economică. Deci asta a precedat, de fapt, mecanismul de reintegrare politică şi în cazul nostru avem aceeaşi idee” a subliniat oficialul.

Potrivit lui, există opţiuni şi păreri diferite legate de viteza cu care Chişinăul trebuie să înainteze, pentru că şi aceşti paşi trebuie pregătiţi foarte bine şi meticulos ca să nu fie contra-productivi. În orice caz, autorităţile R. Moldova se vor consulta în permanenţă cu partenerii externi cu privire la acţiunile pe care le vor întreprinde în vederea reintegrării economice a regiunii transnistrene.

”Domeniul economic este un domeniu foarte sensibil şi s-ar putea să dorim să facem un lucru bun şi, prin ricoşeu sau ca un efect al bumerangului, să ne pomenim cu o problemă mai mare dacă paşii nu sunt bine coordonaţi, bine chibzuiţi. Acum, desigur că orice pas pe care îl vom întreprinde în direcţia reintegrării va trebui să fie consultat mai atent şi cu partenerii noştri externi. Avem o datorie şi politică, şi morală să discutăm cu partenerii noştri de la Bruxelles, în primul rând” a conchis Serebrian. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt