Guvernul reduce adaosul comercial la 14 alimente

Guvernul reduce adaosul comercial la 14 alimente

Pâinea, brânza, ouăle, uleiul, carnea de pui şi porc sunt printre alimentele pentru care Guvernul va limita adaosul comercial. În total, pe listă sunt 14 alimente pentru care preţul la raft ar trebui să scadă. Spunem ar trebui, deoarece specialişţii atrag atenţia că legea nu va avea efectul scontat, ci dimpotrivă, ar putea genera o criză a alimentelor de bază. Producătorii şi comercianţii se plâng că nu au cum să reducă adaosul şi că vor supravieţui cu greu.

Obiectivul declarat al lui Marcel Ciolacu din momentul preluării guvernului a intrat pe ultima sută de metri. Legea care trebuie să reducă preţul la mai multe alimente, inclusiv din import, va fi aprobată în prima şedinţă de guvern. Anumite sortimente de carne de pui şi porc, pâinea, lactatele, ouăle, uleiul, mălaiul, făina, dar şi mai multe fructe şi legume vor avea adaosul comercial plafonat. Aceştia se plâng că abia supravieţuiesc, deşi nu practică un adaos comercial mare.
Potrivit proiectului de ordonanţă de urgenţă, adaosul comercial va fi plafonat pentru întreg lanţul. Producătorii, procesatorii şi comercianţii vor trebui să se limiteze la un adaos de 20%, în timp ce pentru distribuitori, limita este de 5%. Premierul spune că e cea mai bună soluţie găsită. 
Măsura va fi implementată de la 1 august, pentru 3 luni de zile.Sunt şi voci care critică ordonanţa de urgenţă, chiar din interiorul coaliţiei de guvernare. Decizia ar trebui să îi bucure pe români, însă pentru mulţi, neîncrederea este cuvântul de ordine.
Trei instituţii ale statului vor verifica implementarea măsurii: ANAF, ANPC şi Consiliul Concurenţei. Cei care nu vor respecta prevederile ordonanţei riscă amenzi cuprinse între 100.000 şi 2 milioane de lei,
 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt