Hidroelectrica, profit de patru miliarde de lei în şase luni

Hidroelectrica, profit de patru miliarde de lei în şase luni
foto: hidroelectrica.ro

Compania de stat Hidroelectrica a înregistrat un profit istoric pentru prima jumătate a acestui an. Este vorba despre patru miliarde de lei! Listarea companiei la bursa de valori Bucureşti a fost cel mai aşteptat eveniment de pe piaţa de capital în 2023. Zeci de mii de oameni au investit prima dată la bursă datorită contextului, iar compania a evoluat mult mai bine decât Romgaz, Nuclearelectrica sau alţi jucători mari de pe piaţa energiei. Profitul pentru primii investitori arată deja foarte bine.

Hidroelectrica a transmis rezultatele financiare pentru prima jumătate a anului 2023. Venitul a fost de şapte miliarde de lei, în creştere cu 42% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar profitul de patru miliarde de lei, în creştere cu 46%. A trecut o lună de la listarea la bursă, timp în care a devenit cea mai importantă companie de pe piaţa de capital. 

Nu toate companiile de energie au dus-o la fel de bine.Nuclearelectrica a avut veniturile mai mari doar cu 20%. Romgaz în schimb a fost pe pierdere. A înregistrat scăderi considerabile la cifra de afaceri, dar şi la profit, pentru că nu a mai vândut la fel de mult gaz. 

Hidroelectrica a făcut extrem de mulţi bani pentru că a avut şi o producţie record de energie. Faţă de prima jumătate a anului trecut a crescut cu 45%. 

Energia hidraulică a fost cea mai importantă pentru sistemul energetic românesc în 2023,. Producţia a fost mai mare decât din sursele regenerabile sau combustibilii fosili. Anunţul făcut de companie este unul îmbucurător, atât pentru statul român, care va păstra cea mai mare parte din profit, cât şi pentru investitorii la bursă. Asta le arată oamenilor că au aşteptat cu un motiv bine întemeiat listarea companiei, şi nu au fost puţini cei care şi-au deschis un cont de tranzacţionare fix pentru Hidroelectrica. 

Adică un profit mulţumitor, spun specialiştii, pentru o investiţie de o lună la bursă. O acţiune H2O, care este simbolul bursier al Hidroelectrica, se vinde cu 111 lei. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt