Invazie de meduze albastre pe litoral

Invazie de meduze albastre pe litoral

Imagini spectaculoase la ţărmul Mării Negre, unde mii de meduze albastre şi-au făcut apariţia într-un dans magic şi au umplut plasele pescarilor. Specia, originară din Marea Mediterană, ajunge de mai mulţi ani şi pe litoralul nostru pentru că, spun biologii, misterioasele creaturi s-au înmulţit ca urmare a temperaturilor ridicate. Nu sunt periculoase, însă pescarii se plâng că în această perioadă ajung să scoată în plase mai multe meduze decât peşte.

Pescarii din zona Agigea au fost uimiţi când şi-au găsit plasele pline cu meduze de mari dimensiuni. Ei pescuiesc la "taliane",un fel de plase prinse vertical, pe fundul marii. În imaginile înregistrate se vede cum reuşesc cu greu să-şi ridice plasele invadate de miile de meduze. Pe cât de spectaculos este fenomenul, pe atât de deranjant este pentru ei. Odată intrate printre ochiurile plaselor de pescuit, meduzele de mari dimensiuni sunt greu de scos. 
Biologii spune ca fenomenul se petrece în general toamna, atunci când vântul bate mult mai tare din nord-est şi est, iar temperaturile scad. Astfel de vietăţi trăiesc mai degrabă în ape calde, iar pe litoralul romanesc apareau de obicei mult mai devreme: sfarsitul lui august - inceputul lui septembrie.
Meduzele din Marea Neagră pot atinge un diametru de 30 de cm.
Ele s-au înmulţit pe ţărmul nostru pentru că nu au un prădător natural, ca în Marea Mediterană, unde sunt hrana ţestoaselor. Frumoasele creaturi marine trăiesc în jur de un an.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt