Investiţii uriaşe, distruse de secetă

Investiţii uriaşe, distruse de secetă

Lucrările la următorii 18 kilometri din Canalul de irigaţii Siret-Bărăgan s-ar putea demara în martie 2024, anuntă ministrul Agriculturii, Florin Barbu. „Asa cum au inceput si in anul 2023”? se întreabă un fermier vrâncean pe care seceta l-a pus la pământ. Doar 6% din suprafeţele cultivate la noi în ţară sunt irigate, iar asta se simte puternic în afacerile fermierilor. 

Executia Canalului Siret-Bărăgan, conceput pentru irigarea terenurilor agricole din Câmpia Română, a inceput in anul 1984. După revoluţie însă lucrările au fost sistate. Planul prevedea un canal lung de 198 km, însă până în zilele noastre s-au realizat doar 17 dintre ei.

Din cauza secetei de anul trecut mulţi fermierii şi-au pierdut toată producţia şi odată cu ea, banii investiţi. Alţii au reuşit să vândă câte ceva, dar au rămas cu pierderi mari. Acesta este şi cazul inginerului agronom Marian Ciuruc, administrator al unei cooperative. Impreuna cu fratele lui lucreaza an de an 200 de hectare. Iar povestea se repetă. Investiţiile sunt mari, munca imensă, iar problemele rămân aceleaşi. 
Mergem către un alt fermier, care face agricultura din 2004 si lucrează 33 de hectare. Cultivpă în special  cereale, plante prăşitoare, furaj şi lucernă. Şi situaţia lui este una complicată.
Dacă nu va avea o producţie bună anul acesta, tânărul fermier se gândeşte să renunţe de tot la meserie. Altul, care lucrează 1.000 de hectare, se plânge de cerealele ucrainene, care au invadat şi stricat piaţa. 
Mulţi s-au trezit cu producţia blocată. Hambarele gem de roade dar toate aceste probleme nu ar fi atât de apăsătoare, dacă s-ar rezolva măcar una dintre ele, cea mai gravă. 
Seceta este cea mai mare frică a fermierilor. În Vrancea degeaba e pământul fertil, degeaba există utilaje îngrăşăminte şi inputuri agricole, căci totul depinde doar de voia naturii. Iar la nivel de judeţ, doar 5% din suprafeţele cultivate sunt irigate şi nu se ştie când vor începe lucrările la canal.
Lucrările de reabilitare ale canalului ar urma să dureze maximum trei ani şi vor începe odată ce o companie va câştiga licitaţia publică. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt