Jumătate dintre români îşi dau datele în mediul online. Expert în protecţia datelor: ”Suntem cu toţii ţinte, suntem monitorizaţi non stop pentru că prin intermediul nostru se poate avea acces la nişte date care valoreaza mai mult”

Jumătate dintre români îşi dau datele în mediul online. Expert în protecţia datelor: ”Suntem cu toţii ţinte, suntem monitorizaţi non stop pentru că prin intermediul nostru se poate avea acces la nişte date care valoreaza mai mult”

Pericolele din mediul online ne pândesc la fiecare accesare, iar de cele mai multe ori nu conştientizăm riscurile la care chiar noi ne supunem. Trăim în era tehnologiei, petrecem ore întregi pe internet, dar nu suntem atenţi şi dăm cu uşurinţă datele personale. Studiile sunt îngrijorătoare: jumătate dintre români o fac fără să se gândească. 
”Până la urmă mi se pare un lucru absolut normal. Dacă persona respectivă are nevoie să-şi dea acele date de ce să nu o faca?”
Reporter: Şi nu ţi-e frică?
”Nu chiar, până la urmă datele alea sunt înregistrate şi pe la primărie şi-atunci e cam acelaşi lucru...
Această atitudine o au jumătate dintre românii care navighează pe internet. Un numă impresionant! Specialiştii, însă, nu au aceeaşi lejeritate în gândire şi trag un semnal de alarmă: o clipă de neatenţie ne poate lăsa chiar şi fără banii de pe card, iar datele cu caracter personal nu ar trebui să fie date cu atâta uşurinţă.
TUDOR BALOŞ, expert în protecţia datelor:
”Care e câinele dvs. preferat sau care e numele de fată al mamei dvs. De obicei astea sunt întrebările care ţi se pun la recuperarea parolei. Atât de departe au ajuns lucrurile că lumea încearcă să afle aceste informaţii pentru a recupera parola cuiva. Suntem cu toţii ţinte, suntem monitorizaţi non stop pentru că prin intermediul nostru se poate intra la locul nostru de muncă, unde pot avea acces la nişte date care valoreaza mai mult sau să avem acces la anumite persoane de interes. Şi în multe site-uri în care intrăm sunt mai periculoase decât clădirile care se pot prăbusi peste noi şi acel consimţământ pe care îl dăm acolo deseori nu valorează nimic pentru că oricum este colectat ilegal”
Nu este doar o problemă la nivel naţional, ci şi internaţional. Potrivit unui studiu realizat de Eurostat, anul trecut, doar 36% dintre utilizatorii europeni au citit termenii şi condiţiile înainte să-şi dea datele cu caracter personal.
ADRIAN POSTEUCĂ, expert în tehnologie:
”Vrei să citeşti acele informaţii, iar acele pop-up-uri care îţi cer acordul vrei să scapi de ele şi atunci dai ok, ok, la tot felul de date doar ca să citeşti informaţia. Cred că ar trebui ca autorităţiile naţionale şi europene să reglementeze mai bine, pentru ca până la urmă datele noastre din digital devin foarte, foarte importante. Aşa cum în viaţa personală ai nevoie de limitări, aşa ar trebui să fie şi în viaţa noastră digitală”. 
Totuşi sunt şi utilizatori care sunt conştienţi de pericolul din mediul online. 
”Nu prea le dau dacă mi se pare dubios site-ul..  Nu ştii niciodată unde pot să ajungă acele date, depinde şi de site şi de securitatea lui în primul rând” 
”Am grijă să mă interesez despre site înainte dacă e sigur şi nu mi s-a întâmplat să am probleme până acum”
”Nu foarte des. Mi s-a mai intamplat la aplicatii de dating de obicei. În principiu, dacă vreau să accesez site-ul trebuie sa fii de acord cu politica site-ului.” 
Încă din 2006, pe data de 28 ianuarie se sărbătoreşte Ziua Protecţiei Datelor. În anul 2023, 92% dintre europeni au folosit internetul. În timp ce 41% dintre ei au limitat accesul la profilele de pe reţelele de socializare.

Afla mai multe despreprotectiedatepersonaleonline
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt