Klaus Iohannis a ajuns în Kenya

Klaus Iohannis a ajuns în Kenya

Preşedintele Klaus Iohannis a ajuns în Africa. Prima vizită a fost la Nairobi, acolo unde a avut discuţii cu preşedintele Kenyei despre mediu, educaţie sau digitalizare. Iar din meniu nu au lipsit nici glumele dintre cei doi. 10 zile durează turneul preşedintelui în cele patru ţări de pe continentul african şi este catalogat ca primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani.

Kenya a fost prima oprire pentru Klaus Iohannis în Africa, un partener strategic important pentru România, aşa cum spune şeful statului. El a fost primit de altfel cu onoruri militare. Numai că acordurile imnului naţional au fost gresite.  

Klaus Iohannis a semnat mai multe documente bilaterale. Presedintele Kenyei, William Ruto a facut şi o glumă despre leii împăiaţi din State House Nairobi. Preşedintele Kenyei a fost invitat şi în România.

Deşi este considerat cel mai important demers politico-diplomatic din ultimii 30 de ani, datele arată că între România şi Kenya schimburile comerciale sunt infime. România a exportat bunuri în valoare de 16,4 milioane de euro în anul 2021, în principal cafea şi ceai, iar importurile au fost de 5 milioane de euro. Schimburile comerciale cu celelalte ţări vizitate sunt şi mai mici.

Klaus Iohannis va sta 10 zile în Africa şi va mai merge în Tanzania, Republica Capului Verde şi Senegal. Costurile vizitei sunt însă secretizate, la fel ca celelate din Japonia, Emiratele Arabe Unite sau America de Sud. Dar ştim că şeful statului a ales tot un avion privat pentru a zbura către cele 4 destinaţii.
Vizitele externe ale preşedintelui par a fi extrem de costisitoare. În primele trei luni ale acestui an, Administraţia Prezidenţială cheltuise deja 45% din bugetul alocat deplasărilor externe pentru acest an, iar până la finalul lunii septembrie cheltuielile s-au ridicat la 30 de milioane de lei, cu 3 milioane de lei mai mult faţă de cât primise.
Asta a făcut ca la începutul lunii noiembrie Administraţia Prezidenţială să mai primească de la Guvern alte 7,5 milioane de lei din fondul de rezervă. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt