LEGE. Toate firmele şi instituţiile publice trebuie să accepte plata fără numerar

LEGE. Toate firmele şi instituţiile publice trebuie să accepte plata fără numerar

Salariile şi pensiilor, precum şi orice alte venituri de natură salarială, indemnizaţii sau alocaţii, vor putea fi primite de către beneficiari fie în numerar, fie în cont bancar, după cum vor alege. În schimb, toate instituţiile publice şi firmele care sunt înregistrate la Registrul Comerţului vor fi obligate să accepte un ”instrument de plată fără numerar”, conform unui proiect de lege promulgat acum de şeful statului.
Noua lege se va aplica în 180 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României. Proiectul de lege urmărea iniţial ca toate plăţile de natură salarială, pensii, indemnizaţii şi alocaţii, să fie plătite doar în cont. Ulterior, proiectul a fost modificat astfel încât să rămână la opţiunea beneficiarului modul în care îşi primeşte pensia sau salariul, respectiv numerar sau în cont.
”Beneficiarii de plăţi de natură salarială plătite de angajator, pensii, indemnizaţii şi alocaţii de asistenţă socială plătite de la bugetul asigurărilor sociale de stat, bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale sau de la bugetele locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti, judeţelor şi municipiului Bucureşti, au dreptul să primească sumele cuvenite în numerar sau prin mijloace de plată fără numerar”, prevede proiectul, adoptat luna trecută de Parlament şi promulgat acum.
În schimb, noua lege introduce pentru toate instituţiile publice şi societăţile comerciale care funcţionează în România obligaţia de a implementa şi accepta ”cel puţin un instrument de plată, fără numerar”. 
”Persoanele fizice sau juridice, prevăzute la art. 4 alin. (1) din Legea nr.265/2022 privind registrul comerţului şi pentru modificarea şi completarea altor acte normative cu incidenţă asupra înregistrării în registrul comerţului au obligaţia de a asigura implementarea şi de a accepta cel puţin un instrument de plată, fără numerar, aşa cum acesta definit de Legea nr.209/2019 privind serviciile de plată şi pentru modificarea unor acte normative, la art.5 alin.(1) pct.31”, prevede proiectul adoptat. 
 

Afla mai multe despreplatacardobligatorie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt