Liber pentru cercetarea epavei de la Eforie

Liber pentru cercetarea epavei de la Eforie

Litoralul se pregăteşte pentru noul sezon estival. Lucrările sunt, în general, în grafic. Doar la Eforie Sud muncitorii au fost întarziaţi de o… epavă găsită pe fundul mării, pentru care Ministerul Culturii şi-a dat foarte târziu avizul pentru conservarea ei în aşteptarea cercetărilor arheologice. Constructorii care lărgesc plaja din Eforie au ocolit bucata cu epava, care a rămas un fel de lac în mijlocul nisipului. Apoi au astupat şi lacul cu nisip, ca să protejeze vestigiile istorice, pâna când vin cercetătorii.

Ochiul de apa creat in mijlocul plajei semnalizeaza locul unde-a fost descoperita o corabie veche, pe fundul marii. Initial, siteul arheologic era in larg la 100 metri distanta, insa cand plajele au fost largite, nisipul a ajuns in dreptul ei si-a depasit-o in final.

Corabia misterioasă, descoperită în adâncuri, a dat peste cap lucrările de extindere a plajei din Eforie Sud. Lucrarile au fost blocate in asteptarea unui aviz al Ministerului Culturii care sa dea unda verde sapaturilor arheologice.

Corabia e veche de aproximativ 200 de ani, are 20 de metri lungime şi 4 metri lăţime. Constructorii care largesc plaja au inconjurat-o cu nisip pina cand nava nu s-a mai vazut deloc, astfel ca acum, cercetatorii nu mai au nevoie de scafandri, ci pot face sapaturile de pe uscat.

Acum, lucrările de extindere a plajei pot continua, astfel incat la 1 iunie plajele sa fie gata pentru primii turisti care vor ajunge la mare. În Eforie, lucrările de reducere a eroziunii costiere, cu fonduri europene, au început în urma cu doi ani. Au fost construite şapte diguri, iar la final noile plaje vor avea o lăţime cuprinsă între 100 şi 140 de metri.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt