Mai multe betoane în oraşele din România! Noua lege va permite construcţii pe spaţiile verzi

Mai multe betoane în oraşele din România! Noua lege va permite construcţii pe spaţiile verzi

Marile oraşe din România ar putea ajunge şi mai sufocate de construcţii mamut şi de betoane decât sunt acum.  Mai multe amendamente propuse la noul cod al urbanismului vor permite construcţii pe spaţiul verde dacă legea va trece de Camera Deputaţilor sub forma actuală. În plus, autorizaţiile de construcţie emise în baza unui PUZ rămân valabile chiar dacă ulterior documentul este anulat de instanţă.

Cine vrea să îşi închidă balconul sau să îşi construiască o casă la ţară o poate face fără autorizaţie de construcţie de la primărie. Asta prevede noua lege a urbanismului, care le va permite proprietarilor să facă modificări de capul lor, fără ştiinţa autorităţilor. Asta înseamnă că, în cazul blocurilor, cei care îşi închid balcoanele vor putea folosi ce materiale vor şi ce culori îşi doresc. Legea prevede şi construcţia de garaje, anexe şi pergole fără autorizaţie, dar şi posibilitatea de a construi o casă de până la 150 de metri pătraţi doar cu parter. 

Este vorba despre legea care reglementează amenajarea teritoriului, urbanismului şi construcţiilor, care este şi jalon în PNRR, şi se apropie cu paşi repezi de adoptare. PSD şi Asociaţia Investitorilor Imobiliari au depus mai multe amendamente, puternic criticate de societatea civilă. Modificările ar avea ca scop relaxarea controlului asupra modului de construire, dar vor duce la legalizarea construcţiilor ilegale. Noua lege reprezintă paşii care au condus, în cazul Turciei, la consecinţele tragice ale cutremurului, spune Ordinul Arhitecţilor.

Un amendament important se referă la modificarea actualului articol 71 din Ordonanţa de Urgenţă 195 pe 2005, care protejează spaţiile verzi. Întrebat de amendamentele propuse de parlamentarii PSD, şeful partidului şi premierul României, în acelaşi timp, a ridicat din umeri.
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt