Marea defrişare. Un miliard de euro, valoarea lemnului furat

Marea defrişare. Un miliard de euro, valoarea lemnului furat

10 milioane de metri cubi de lemn sunt furate anual din pădurile României. Transformată în bani, hoţia se ridică la aproximativ 1 miliard de euro. Pagubele nu sunt însă doar de natură financiară. În urma defrişărilor, pământul se deşertifică iar alunecările de teren afectează zone tot mai întinse. Iar mafia lemnului pare de neoprit. Urmăriţi o radiografie a modului în care acţionează cei care fură aurul verde al unei ţări.

Dezastrul din pădurile României se vede cel mai bine din aer. Oriunde te uiţi vezi hectare întregi de pădure devastată. Iar suprafeţele în care drujbele şi topoarele fac ravagii cresc de la an la an. O suprafaţă echivalentă cu cea a Bucureştiului este defrişată ilegal la fiecare 12 luni.

România e aşadar un rai al hoţilor de aur verde. Iar mafia lemnului pare de neoprit. Doar astăzi poliţia a destructurat două astfel de grupări din judeţul Suceava. Suspecţii controlau 20 de societăţi comerciale cu obiect principal de activitate în domeniul silvic.

Doar în acest caz, oamenii legii au efectuat 146 de percheziţii. Poliţiştii au confiscat 198 de mii de lei, 87 de mii de euro, dar şi arme şi muniţie. Cele mai mari cantităţi de lemn furat luau calea exportului, prin portul Constanţa.

Acesta e doar vârful icebergului, iar activiştii de mediu spun că furtul din păduri e un fenomen greu de stopat. Parte a mafiei sunt adesea funcţionari ai admnistraţiilor locale.

Reprezentanţii ONG-urilor de mediu ştiu modalităţile prin care hoţii ocolesc legea. Cea mai uzuală practică este cea a transporturilor multiple cu acelaşi aviz.

Zonele în care tăierile ilegale par scăpate de sub control sunt Suceava, Maramureş, Argeş, Caraş-Severin şi Vrancea. Doar în primele 8 luni ale acestui an, poliţiştii au confiscat 93 de mii de metri cubi de lemn şi au deschis peste 8 mii de dosare penale.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt