Marinarii români se tem de atacurile ruseşti, în timp ce cerealele ucrainene ar putea fi transportate pe şosele şi pe calea ferată din această cauză

Marinarii români se tem de atacurile ruseşti, în timp ce cerealele ucrainene ar putea fi transportate pe şosele şi pe calea ferată din această cauză

După ce o navă românească a fost lovită de proiectilele ruseşti, în portul Reni, teama s-a instaurat printre marinarii români. Transportatorii fluviali se tem să mai meargă în cele două porturi ucrainene, deoarece ei cred că ruşii vor continua atacurile şi în zilele următoare. Românii ar putea resimţi din plin efectul: aglomeraţie pe şosele şi calea ferată şi o nouă scumpire a cerealelor.

Marinarii români solicită sprijinul Ministerului Apărării pentru a putea respecta contractele în vigoare şi a transporta cerealele ucrainene din Reni şi Ismail.

„Dacă guvernanţii noştri nu vor lua măsuri ferme de comasare de tehnică militară antiaeriană pe linia frontierei cu Ucraina, în zona porturilor Reni şi Ismail, Rusia va prinde curaj şi-şi va intensifica atacurile, fiind o chestiune de timp până când vom asista la tragedii cu victime asupra navelor comerciale.”

Proprietarii ambarcaţiunilor spun că  sunt pe cont propriu şi momentan se tem să îşi trimită echipajele în cele două porturi.

Experţii atrag atenţia că această situaţie ar duce la o nouă scumpire a cerealelor şi va pune o presiune suplimentară pe ţara noastră.

Oficialii români şi-au arătat disponibilitatea de a stoca mărfurile ucrainene şi de a le transporta terestru.

Doar că ţara noastră e deficitară la transportul feroviar.

La 24 de ore de la atacul rusesc de la Reni şi Ismail, cotaţiile grâului pe Bursa de la Chicago au ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni, adică...0.31 dolari pe kg.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt