Medicii cumpără consumabile din banii lor

Medicii cumpără consumabile din banii lor

Medicii scot bani din buzunar ca să cumpere materiale sanitare şi uneori chiar şi medicamente! Se întâmplă într-un spital din România, mai precis la Timisoara, la Clinica de Obstetrică - Ginecologie Bega. În fiecare lună medicii pun cate 100 de lei din buzunarul propriu pentru a-şi putea desfăşura activitatea în condiţii normale. Soluţia alternativă ar fi să le ceară pacientelor, dar cei care lucrează în maternitatea timişoreană spun că acest lucru nu se va întampla.
Criza financiara in care este Spitalul Judetean Timisoara, de care tine Maternitatea Bega s-a acutizat in ultimele luni. Si cum in fiecare zi lipsesc materiale sanitare si chiar medicamente i-au facut pe medici sa aduca bani de acasă. In Clinica Bega, care este una de grad 3 si unde ajung paciente nu doar din Timisoara ci din toate judetele din zona de vest a tarii,  lucreaza 20 de medici si fiecare doneaza la cosul de cumparaturi cate 100 de lei lunar. Banii sunt folositi in functie de necesitatile de moment.
Medicii spun ca o asemenea practica a mai existat acum 15 ani iar acum s-a revenit la ea pentru ca referatele pe care le trimit conducerii Spitalului Judetean dupa fiecare raport de garda raman fara raspuns sau materialele si medicamentele cerute vin prea tarziu. Daca in cazul analgezicelor sau antiinflamatoarelor se gaseşte inlocuitor,  medicamentele specifice ginecologiei nu pot fi inlocuite. 
 
In fiecare zi asistenta  sefa cumpara ceea ce lipseste din dulapurile  spitalului si strange atent bonurile. Cele mai pretioase sunt insa materialele care se gasesc mai rar. 
Lipsa fondurilor necesare achiztionarii de medicamente si materiale este generala la nivelul spitalelor mari  si asta pentru pentru ca suma pe care Casa Nationala de Asigurari de Sanatate o da pentru tratarea unui pacient este aproape de cea de dinainte de pandemie. Şi asta in conditiile in care pretul medicamentelor si al materialelor sanitare a crescut uneori si cu 500 la suta.
Conducerea Spitalului Judetean Timisoara spune ca daca statul nu va interveni pentru rezolvarea situatiei financiare a unitatilor spitalicesti mari, acestea vor intra in colaps.
Ministrul Sanatatii Alexandru Rafila a anutat deja ca ar urma sa fie data o Ordonanta de Urgenta care sa rezolve situatia. Pana atunci insa medicii timisoreni vor continua sa dea bani din buznuarul propriu pentru acoperirea lipsurilor

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt