Mesaj în zid de la un deţinut politic

Mesaj în zid de la un deţinut politic

Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze! Sunt cuvinte scrise în limba germană, în 1950, pe un bileţel găsit în 2023 în zidurile Cazinoului din Constanţa. Clădirea a fost renovată la jumătatea secolului trecut de deţinuţi politici, iar unul dintre ei, originar din Ardeal, a strecurat printre cărămizi aceste vorbe.

Cum Cazinoul este din nou în renovare, muncitorii au găsit hârtiuţa, pe care au dus-o la Muzeul de Istorie. Acolo, scrisoarea a fost supusă unor proceduri de conservare si va fi expusă în zilele urmatoare.

Zidarii lucrau la renovarea sălii principale de spectacol a Cazinoului, de la etajul 1. Peretele dinspre mare, cu o fereastră-scoică uriaşă, a furnizat surpriza. Un muncitor care vopsea structura de metal a dat cu mâna de-o cutie mică de chibrituri.

Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. Biletul găsit în perete e redactat în limba germană de către unul dintre deţinuti, din Sibiu.

"Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 16 iulie 1951. Am fost condamnat la 9 ani şi viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu" este scris în bilet.

Iuliu Marton, fiul lui Pantelimon şi al Anei, s-a născut, după cum e scris pe fişa matricolî penală din arhiva Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în 1902 în Aldorf, raionul Bistriţa.

Când a fost arestat, Iuliu, zidar, locuia la Cisnădie, era căsătorit şi avea cinci copii - patru fete şi un băiat. Se pare că autorul biletului a fost arestat în februarie 1949 şi şi condamnat la trei ani închisoare pentru „trecere frauduloasă a frontierei“.

E foarte posibil ca el să fie, asemenea multor altora ajunşi în temniţele comuniste din anii 40 şi 50, un repatriat clandestin din lagărele de prizonieri din vest.La Cisnădie, acum, nu se ştie mai nimic despre familia Marton.

Nu este primul bilet strecurat de foştii deţinuţi, fie ei arhitecţi, ingineri, agricultori sau zidari, printre cărămizile clădirii. Era unul dintre felurile prin care încercau să transmită mesaje către familii, urmaşi, generaţiile viitoare.
În 2020, tot la Constanţa, şi tot la Cazinou, muncitorii au găsit în tencuială un alt mesaj, scris pe o bucată de hârtie ruptă dintr-un sac de ciment.

„Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie".

Compania Naţională de Investiţii a anunţat la începutul anului 2020 lucrări pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa. Proiectul costă peste 56,6 milioane de lei şi ar fi trebuit să fie deja terminat.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt