Ministerul Agriculturii vine cu cifre privitoare la importurile de cereale din Ucraina

Ministerul Agriculturii vine cu cifre privitoare la importurile de cereale din Ucraina

Scandalul legat de cântarul nefuncţional din Vama Siret a alimentat furia fermierilor cu privire la importurile de cereale din Ucraina, în ciuda asigurărilor date de autorităţi că agricultura din România nu este afectată de tranzitul cerealelor din ţara vecină.
Mai mult, datele prezentate de experţi în pieţele de mărfuri agricole vin în sprijinul celor afirmate de fermier cu privire la importurile necontrolate.
Iată însă care este răspunsul oficial dat publicităţii, marţi, de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), în tot acest context:
„Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la importul de cereale din Ucraina şi pentru corecta informare a opiniei publice, regăsiţi mai jos datele centralizate de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza informaţiilor furnizate de către ANSVSA şi Autoritatea Vamală Română.
Facem precizarea că MADR nu a emis nicio licenţă de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanţa de Urgenţă nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024.
Reamintim că în şedinţa Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind instituirea unui mecanism de consultare şi reacţie coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole. Actul normativ adoptat stabileşte măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piaţă în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producţiei primare şi al procesării. Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul şi meslinul, porumbul, seminţele de rapiţă sau de rapiţă sălbatică, chiar sfărâmate, seminţele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate. Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licenţă fiind adăugate făina şi zahărul.
Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licenţă de import pentru produse provenienţă Ucraina, potrivit legislaţiei în vigoare, de la începutul anului 2024 şi până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale provenienţă Ucraina.
Reamintim că la data de 2 mai 2023 Comisia Europeană a adoptat măsuri preventive excepţionale şi temporare privind interzicerea importurilor de cereale provenite din Ucraina, aplicabile în cinci state membre, inclusiv România. Astfel, cantităţile de cereale importate în România în lunile mai şi iunie 2023 au fost livrări realizate în baza contractelor încheiate anterior datei de 2 mai 2023”, se arată în comunicatul MADR remis, marţi, redacţiei AgroTV.
 

Afla mai multe despreflorin barbumadrcerealeucraina
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt