Ministrul Muncii: Nu se întrevede ca speranţa de viaţă să se îmbunătăţească semnificativ până în 2030

Ministrul Muncii: Nu se întrevede ca speranţa de viaţă să se îmbunătăţească semnificativ până în 2030

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că în România speranţa de viaţă a femeilor şi bărbaţilor este sub media europeană şi că la bărbaţi este mai scăzută comparativ cu femeile. Acesta este şi motivul pentru care vârsta de pensionare nu a fost ridicată în noua lege a pensiilor.

Întrebată, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic de la Prima TV, de ce a omorât speranţa de viaţă a românilor, afirmând într-un alt interviu că aceasta nu va creşte, Simona Bucura Oprescu a precizat că datele pe această temă sunt ale INS. 
”Nu am omorât pe nimeni, ba din contră, avem grijă de români fiindcă dacă unii atunci când au scris PNRR au tatonat ideea că vârsta de pensionare în România trebuie să crească până la 70 de ani, noi nu am făcut altceva decât să venim în noua lege a pensiilor cu garanţia că vârsta de pensionare nu va creşte, fiindcă aceasta este corelată cu speranţa de viaţă. 
Prin urmare, nu va putea creşte vârsta de pensionare ad-hoc, fiindcă din datele pe care noi le-am analizat nu se întrevede nici situaţia în care speranţa de viaţă să se îmbunătăţească semnificativ până în 2030. Toate datele cu care noi am lucrat pentru a finaliza Legea pensiilor, fireşte, sunt la Institutul Naţional de Statistică şi pe alţi parametri, nu numai pe acesta. 
Am discutat cu cei de la INS, din păcate, în România, speranţa de viaţă este undeva sub media europeană, undeva la 80 de ani. În România avem o speranţă de viaţă mai scăzută la bărbaţi, 71 de ani şi 9 luni, avem o speranţă de viaţă mai ridicată la femei, aproximativ 79 de ani, o speranţă de viaţă de aproximativ 75 de ani, în medie. Suntem sub media europeană. Sigur că noi ne dorim o îmbunătăţire a speranţei de viaţă”, a declarat Simona Bucura Oprescu, citată de News.ro.
Ministrul Muncii a subliniat că PSD, de câte ori a fost la guvernare, a crescut calitatea vieţii românilor. 
”De fiecare dată când PSD a fost la guvernare, am avut guvernări care s-au simţit în viaţa românilor, noi nu am fost guverne Ciomu care au tăiat din toate categoriile sociale. Nu, noi de fiecare dată am avut guvernări care s-au simţit prin faptul că românii au avut venituri mai bune. Am avut guvernări care s-au simţit în veniturile românilor, am avut guvernări care au adus creştere inclusiv pe calitatea vieţii românilor şi, sigur, asta facem şi acum. Nu suntem un guvern care taie, suntem un guvern pentru care nu austeritatea este regula, ci creşterea este regula. O creştere meritată, sustenabilă”, a susţinut Bucura Oprescu. 
Simona Bucura Oprescu a adăugat că s-a convenit cu Comisia Europeană egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. 
”Am venit în noua lege a pensiilor, care a fost promulgată, astfel încât să ţinem cont de specificul României, fiindcă avem două elemente: pe de-o parte, creşterea vârstei de pensionare, pe de altă parte, un element la impuse pe care l-am găsit deja în angajamentele pe care România le-a luat prin PNRR, în raport cu Comisia Europeană, şi anume creşterea, egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi. Acum vârsta de pensionare este 62 de ani şi 1 lună la femei, până în 2030 aceasta trebuie să ajungă la 63 de ani, iar până în 2035 aceasta trebuie să ajungă la 65 de ani, adică vârsta egală cu bărbaţii”, a explicat ministrul.
Totuşi, perioada de concediu maternal va fi considerată perioadă contributivă. 
”Dar pentru a nu pedepsi femeile, şi aici am venit cu măsuri care contrabalansează, care îmblânzesc reforma, care arată grija pentru femei, şi anume faptul că perioada de concediu maternal este perioadă contributivă şi pentru această perioadă femeile vor beneficia de puncte contributive la pensie, fiindcă este adevărat că numai concediu nu este timpul pe care o mămică îl petrece cu copilul său, adică printre colici, printre dinţişori, printre pampers - fiecare dintre noi avem copii şi suntem conştienţi de cât de grea este perioada în care stai şi îţi creşti copilul - şi nu în ultimul rând o scădere a vârstei de pensionare cu 6 luni, pentru fiecare copil. Dacă ai un copil poţi ieşi cu 6 luni mai devreme la pensie, doi copii cu un an şi aşa mai departe, până la un număr de 7 copii pentru care ai o reducere de 3 ani şi 6 luni. Dacă copilul îl creşti până la vârsta de 16 ani, respectiv până la 14 ani, pentru copiii adoptaţi, pentru că şi mamelor care adoptă copii li se aplică această prevedere”, a precizat Simona Bucura Oprescu. 
În ceea ce priveşte stagiul de cotizare, acesta rămâne minim 15 ani. 
”Stagiul minim de cotizare rămâne minim 15 ani, ca şi până acum. Stagiul complet de cotizare rămâne 35 de ani ca şi acum. Dacă munceşti 40 de ani, poţi beneficia de pensionare anticipată fără nicio penalitate. Pentru pensionarea anticipată este important ca românii să ştie că am redus de la 30 la sută cât este în prezent penalizarea, la 24 la sută şi, sigur, faptul că stagiul, perioada de creştere copil la femei este considerată stagiu contributiv le avantajează şi aici pe doamne. În cazul în care tatăl a stat în concediu paternal este, de asemenea, stagiu contributiv”, a subliniat Simona Bucura Oprescu.
 

Afla mai multe despresperantaviataromani
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt