Nicolae Ciucă, la Digital Innovation Summit: România contribuie la dezbaterea globală despre digitalizare şi despre viitorul tehnologiilor digitale

Nicolae Ciucă, la Digital Innovation Summit: România contribuie la dezbaterea globală despre digitalizare şi despre viitorul tehnologiilor digitale

Preşedintele Senatului şi al PNL, Nicolae Ciucă, a participat la Digital Innovation Summit Bucharest 2024, eveniment organizat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică, cu participare internaţională. Acesta apreciază faptul că România contribuie la dezbaterea globală despre digitalizare şi despre viitorul tehnologiilor digitale emergente, precum inteligenţa artificială, dar şi despre pericolele manipulării şi dezinformării.

“Încă din 2007, odată cu atacurile cibernetice asupra Estoniei, am înţeles că intrăm într-o altă paradigmă de securitate. În interiorul acesteia, interconectivitatea este simultan dezirabilă şi inevitabilă, dar şi o sursă de vulnerabilităţi şi provocări pentru care trebuie să fim pregătiţi. Invazia Ucrainei din 2014 a fost efectuată şi prin atacuri cibernetice, iar în perioada de după au existat mai multe campanii de atacuri cibernetice asupra infrastructurii critice, mai ales în domeniul energiei, dar şi al entităţilor de stat”, a declarat Ciucă.

Ciucă: Trebuie să ne apărăm democraţia şi pe „câmpul de luptă” digital

“2024 este an electoral la nivel global. Bătălia acestui an este între democraţie şi autoritarism. Interferenţa străină în procesul electoral şi încercarea de a folosi mediul online pentru a delegitima însăşi instituţia alegerilor – fundamentală într-o democraţie – fac parte din arsenalul regimurilor autoritare. Pericolul atacurilor cibernetice, al dezinformării, al propagandei şi ştirilor false este real şi acut - astăzi mai mult ca niciodată. Aşadar, trebuie să fim atenţi, să ne apărăm democraţia şi pe „câmpul de luptă” digital”, consideră şeful Senatului.

Preşedintele Senatului: Viitorul României depinde de digitalizare şi de integrarea sustenabilă şi sigură a noilor tehnologii 

Acesta a făcut referire, de asemenea, la următorii 10 ani pe care îi vede ca pe un „deceniu al siguranţei”, în care investiţia în inovaţie şi tehnologie trebuie să fie parte a noului proiect de ţară pentru România. Şi consideră că România are nevoie atât de inovaţie în tehnologie şi în aplicaţiile sale comerciale, sociale şi educaţionale, cât şi de inovaţie în securitate şi guvernanţă.

Iar din acest punct de vedere, educaţia rămâne cea mai puternică armă împotriva propagandei şi manipulării, extremismului şi populismului, în opinia acestuia.

“Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, cum îl ştie toată lumea, este cel mai vechi institut, are peste 50 de ani de existenţă, care de-a lungul timpului a reuşit să se reinventeze. Am remarcat capacitatea de a dezvolta software, am remarcat capacitatea de a construi şi întreţine infrastructură digitală, de a face cercetare aplicată pentru tehnologii emergente, precum inteligenţa artificială şi de a oferi produse educaţionale. Am fost impresionat în special de felul în care, în calitate de organizaţie care se auto-finanţează, repet, instituţie care se auto-finanţează, nu primeşte bani de la Guvern, ICI Bucureşti a dezvoltat produse şi servicii competitive cu cele din sectorul privat. Parteneriatul meu cu Institutul nu este unul nou. Pe durata mandatului meu ca prim-ministru am desemnat Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică să fie un organism cu atribuţii extinse în domeniul forensic digital.”

Afla mai multe despreciucapnldigitalizare
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt