Noi întârzieri pentru facturile la energie

Noi întârzieri pentru facturile la energie

Începe din nou haosul în energie, după ce guvernul a schimbat ordonanţa care reglementează preţurile. A apărut o nouă formulă de calcul pentru facturile la energie şi ne putem aştepta la noi întârzieri în următoarele luni. Totodată, au avut loc modificări la schema de compensare pentru furnizori, iar aceştia spun că se poate ajunge la probleme grave pe piaţă din cauza ei. Statul mai are datorii de peste două miliarde de lei către ei. 

Formula de facturare pentru consumatori s-a schimbat din nou. Acum este luat în calcul preţul de achiziţie al furnizorului, preţul din contract, dar şi plafonul stabilit de Guvern. 
Furnizorii nu sunt mulţumiţi de atitudinea guvernanţilor, deoarece nu au fost înştiinţaţi de aceste schimbări înainte să aibă loc. Printre ele se află şi scăderea plafonului pentru decontare, de la 1.300 lei MWh la 900 lei MWh.
 
În acest context, există riscul ca unii dintre ei să intre în incapacitate de plată. Statul a plătit, pentru subvenţiile din ultimii doi ani, peste 11 miliarde de lei furnizorilor, şi încă mai are datorii de peste 2 miliarde de lei. Din cauza acestei situaţii, nu se mai cumpără energie pe contracte mai lungi de o lună.
 
Guvernul vrea ca schema de ajutor prin vouchere a consumatorilor vulnerabili  să rămână în vigoare şi anul viitor, în cazul în care aceste subvenţii vor dispărea. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt