Noiembrie cu fructe exotice. Colţ de rai în grădina unui timişorean

Noiembrie cu fructe exotice. Colţ de rai în grădina unui timişorean
foto: kudika.ro

A vrut sa aibă o livadă altfel decât cei mai mulţi dintre români şi a început să cultive fructe exotice. A început timid cu un pom de kiwi, iar acum are peste 50 de pomi fructiferi ce produc fructe pe care noi le gasim doar în rafturile magazinelor.

Vorbim despre un bănăţean care în loc de prune, mere, pere sau piersici cultivă Kaki, kiwi sau  căpşuni. Şi chiar dacă suntem în noiembrie, acum culege roadele.

În urmă cu zece ani Bogdan Costea s-a mutat într-o casă din comuna Giroc, la marginea Timişoarei. Aşa a început povestea pomilor exotici din gradina lui. Pasionat de fructele din Italia, Spania şi alte ţări  mediateraneene, bănăţeanul  a plantat primul fruct exotic, un kiwi. După câteva încercări a reuşit să-l aclimatizeze, iar după doi ani  s-a bucurat  de primele fructe.

Apoi a venit rândul altor pomi exotici. În fiecare colţ al grădinii dai peste unul care a învins clima românească. Iar pasiunea  pentru aceste  fructe a dus-o mai departe. Bogdan Costea şi-a luat chiar şi un doctorat la facultatea de agronomie. A studiat intens, a aclimatizat plantele şi acum se bucură de o impresionantă producţie de kaki.  

Pomii fructiferi din gradina bănăţeanului sunt sensibili la temperatură. La -15 grade nu au absolut nicio şansă, şi tocmai de aceea aclimatizarea este esenţială. Bănăţeanul a găsit soluţii! 

Gustoasele căpşuni sunt regine în grădina lui. Chiar dacă suntem în noiembrie, a venit vremea recoltei. Timisoreanul nu vinde fructele dar le împarte cu mare drag prietenilor, rudelor si celor care il viziteaza.  
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt