,,Opera" neştiută a Angelei Gheorghiu

,,Opera" neştiută a Angelei Gheorghiu

Soprana Angela Gheorghiu a semnat, pe vremea când era studentă, un angajament cu Securitatea. Informaţia a fost dezvăluită de Libertatea, în urma investigaţiilor unui cercetător acreditat de CNSAS, Emilian Tilibaşa. La dosar există o singură notă informativă.

Dosarul sopranei Angela Gheorghiu datează din 1987. El a fost descoperit în arhivele Securităţii de cercetătorul Emilian Tilibaşa. Pe lângă angajamentul semnat, dosarul cuprinde o notă informativă, în care artista, la acea vreme studentă în anul III de facultate caracteriza în cuvinte de laudă un coleg din corul Patriarhiei. Documentele au fost publicate de jurnaliştii de la Libertatea.

Istoricul Stejărel Olaru spune că mulţi artişti au fost abordaţi de către Securitate în acea perioadă.

Potrivit legislaţiei, Angela Gheorghiu nu poate fi numită colaboratoare a Securităţii. Asta fiindcă nu a denunţat activităţi sau atitudini potrivinice regimului comunist. Artista este considerată una dintre cele mai mari soprane din lume.

Dincolo de talent, în România a avut mai multe declaraţii controversate. A spus, de exemplu, că îl consideră pe George Enescu o legendă exagerată. Şi l-a criticat pe dirijorul Cristian Măcelaru pentru că a ales să dirijeze, în faţa Turnului Eiffel, Rapsodia Română.

,,Reacţia mea vis-a-vis de dirijorul Cristian Măcelaru vine după ce am fost dusă cu vorba sau, mai pe româneşte, minţită de acesta. Nu datorez nimic României, nu am fost susţinută de acest stat sau de instituţiile lui niciodată în cariera mea, dimpotrivă eu am susţinut muzicieni şi colegi români, invitându-i în concertele şi spectacolele mele, pe onorarii importante, în toată cariera mea”, a scris pe Facebook anul trecut Angela Gheorghiu.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt