„Opreşte motorul" ar putea deveni lege

„Opreşte motorul" ar putea deveni lege
foto: oradesibiu.ro

Staţionarea cu motorul pornit ar putea să devină interzisă în Bucureşti. „Opreşte motorul” este momentan o campanie de conştientizare  care îşi propune să îi facă pe şoferii români să înţeleagă că staţionarea cu motorul pornit generează poluare, dar care urmează să devină în scurt timp lege.

Cei mai expuşi sunt copiii, care potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au de 10 ori risc mai mare decât adulţii să fie afectaţi de poluare. 

De cele mai multe ori, atunci când îşi duc şi îşi iau copiii de la şcoală, şoferii staţionează preţ de mai multe minute cu motorul pornit. Fie că o fac pentru a se încălzi atunci când este frig afară sau pentru a se răcori atunci când este cald, puţini şoferi conştientizează că acest obicei îi afectează pe cei din jur. 

Pentru că una dintre principalele cauze ale poluării o reprezintă traficul, acum doi ani, Asociaţia Părinţi de Cireşar a demarat într-un cartier din Bucureşti un proiect de conştientizare pentru şoferi: atunci când staţionează să aiba motorul oprit. Mai ales că monitorizarea aerului din jurul spitalelor şi şcolilor a scos în evidenţă depăşiri consistente ale valorilor maxime admise.

Campania Opreşte Motorul s-a extins în tot Bucureştiul şi a obţinut şi sprijinul Primăriei Capitalei. Asociaţia face constant vizite în şcoli pentru a informa elevii despre importanţa calităţii aerului. Acum, campania este aproape de a deveni lege. Un astfel de proiect va ajunge pe masa consilierilor generali ai Capitalei.

Până va deveni lege, iniţiativa are parte şi de sprijinul Poliţiei Locale. În draftul proiectului de lege, amenzile pentru şoferii care vor staţiona cu motorul pornit vor pleca de la 100 de lei. O astfel de lege este deja în vigoare în mai multe ţări europene, precum Italia, Franţa sau Austria.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt