Ordonanţa care ne lasă fără cultură. Zeci de muzee, la un pas de închidere

Ordonanţa care ne lasă fără cultură. Zeci de muzee, la un pas de închidere

România e la un pas distanţă să rămână fără... cultură.Peste 60 la sută dintre muzee, expoziţii, teatre, biblioteci şi cinematografe s-ar putea închide. Totul e acum la mâna guvernanţilor. Marcel Ciolacu şi Marcel Boloş au prezentat prevederile Ordonanţei de reducere a cheltuielilor publice. Pe scurt, dacă documentul va intra în vigoare, aproape 300 de instituţii culturale vor fi desfiinţate sau comasate. Mii de oameni vor rămâne astfel fără loc de muncă.

Membrii Reţelei Naţionale a Muzeelor din România anunţă că vor protesta în cazul în care Ordonanţa de reducere a cheltuielilor publice va intra în vigoare.

Documentul pregătit de Guvern vine cu schimbări majore în domeniul culturii. Ar putea fi eliminate din schemele de personal, 200 de mii de posturi vacante. În acelaşi timp, până la finalul acestui an, se va face o reoganizare a muzeelor din ţară care presupune fie desfiinţarea,  fie comasarea lor. Aceste decizii s-ar putea aplica pentru instituţiile culturale care nu au peste 50 de  posturi aprobate şi ocupate. Astfel, aproape 300 de instituţii publice ar putea  şi propuse pentru a fi desfiinţate. 

Mii de oameni ar putea rămâne fără locuri de muncă şi, în acelaşi timp, milioane de români nu vor mai avea acces la cultură. Câţiva turişti din Canada spun că, în ţara lor, autorităţile alocă  fonduri speciale pentru cultură. 

Unul dintre muzeele care  se află la doar un pas de închidere este  cel al Ororilor Comunismului. Deşi nu are un sediu propriu-zis, expoziţiile  acestui  muzeu pot fi admirate în mai multe judeţe din ţară. Managerul spune că nu poate  să facă angajari, pentru că posturile sunt blocate. Instituţia nu duce deloc lipsă de vizitatori.
Şi teatrele sunt în pericol, în special cele de copii. România are acum în total 469 de instituţii de cultură.Vor rămâne puţin peste 100 dacă prevederile Ordonanţei de urgenţă vor fi  aplicate. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt