Pacienţi cu Hepatita C, 5 luni fără tratament

Pacienţi cu Hepatita C, 5 luni fără tratament

Pacienţii care suferă de hepatita C fac un apel disperat către guvernanţi! Sunt aproape 5 luni de când nu mai au acces la tratamentele antivirale iar de vină pentru asta este, din nou, birocraţia. Este acum nevoie de o Hotărâre de Guvern prin care lista medicamentelor compensate să fie deblocată, spun cei care nu şi-au luat tratamentele la timp. Şi sunt cel puţin 1000 de pacienţi în această situaţie, diagnosticaţi chiar anul acesta.

În pandemie pacienţii cronici au avut cel mai mult de suferit, fie pentru că nu au avut acces la investigaţii, fie pentru că nu şi-au luat tratamentele la timp. De aproape 5 luni pacienţii cu hepatită C sunt în această situaţie, pentru că lista medicamentelor compensate este blocată.

Anul acesta în jur de 1000 de pacienţi au fost diagnosticaţi cu hepatită C printr-un program de testare făcut cu fonduri europene. Toţi aceşti pacienţi nu au acum acces la tratament. Iar la acest număr se adaugă pacienţii deja
existenţi pe listele medicilor de specialitate. Dacă nu primesc tratamentul, antiviral la timp, starea acestor pacienţi se poate agrava. În plus, cei nou diagnosticaţi care nu au luat niciodată tratament pot transmite boala cu uşurinţă
persoanelor sănătoase.

În 2016 OMS a lansat strategia sectorială globală în sănătate care are ca scop eliminarea hepatitelor virale ca ameninţare pentru sănătatea publică, până în anul 2030. România şi-a asumat această strategie, şi cu toate acestea încă există probleme legate de accesul la tratament.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt