Parlamentul European, vot important pentru aderarea României la Schengen. Veto-ul Austriei ar putea fi declarat ilegal şi se vorbeşte de discriminare

Parlamentul European, vot important pentru aderarea României la Schengen. Veto-ul Austriei ar putea fi declarat ilegal şi se vorbeşte de discriminare
foto: Pixabay

Preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să muncească mai mult pentru aderarea României la Spaţiul Schengen şi să discute în germană cu cancelarul austriac, a declarat la Prima News europarlamentarul USR Vlad Botoş.

 

„Mă întristează ca cetăţean român şi ca europarlamentar să văd că noi luptăm şi împingem rezoluţie după rezoluţie, este a 12-a rezoluţie în ultimul an, care va fi adoptată azi, dar asta nu e suficient. Guvernul României trebuia să facă negocieri om cu om cu oamenii politici europeni. Votul contra intrării României în Schengen din decembrie a încurajat partidele extremiste. Este foarte greu să ţinem acest subiect pe agenda europeană, în condiţiile în care fiecare grup parlamentar are propria agendă de acasă”, a arătat Botoş.

 

Parlamentul European adoptă miercuri o rezoluţie prin care este contestată legalitatea veto-ului Austriei pentru intrarea României în Schengen, în urma unei petiţii a societăţii civile din ţara noastră. Este pentru prima dată când ar fi menţionat termenul discriminare referitor la poziţia guvernului de la Viena faţă de extinderea Schengen.

 

„Important este că se dă un semnal, că Austria încalcă tratatele şi cred că se deschide cutia unei discuţii importante în UE. Austria a făcut un abuz care trebuie sancţionat, trebuia trasă la răspundere pentru acest derapaj european major. PPE nu l-a sancţionat pe cancelarul austriac aşa cum ar fi trebuit. Aici e vorba nu doar de cetăţeni, ci şi de libera circulaţie a mărfurilor”, a spus europarlamentarul PMP Eugen Tomac.

 

El şi-a exprimat speranţa că până anul viitor Curtea Europeană de Justiţie, unde Tomac a depus o acţiune împotriva Austriei, va judeca acest caz.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt