Patru morţi, după o ploaie cu rachete peste Liov

Patru morţi, după o ploaie cu rachete peste Liov

Patru oameni au fost ucişi şi zeci au fost răniţi după un atac furibund asupra oraşului ucrainean Liov. Preşedintele Zelenski a promis inamicului un răspuns pe măsură. La centrala de la Zaporojie, situaţia rămâne tensionată. Între timp, liderul Wagner, Evgheni Prigojin, ar fi părăsit Belarus, unde se afla în exil, după rebeliunea mercenarilor.

Ruşii au lansat asupra Liov-ului mai multe rachete kalibr din Marea Neagră. Aflat la graniţa cu Polonia, la sute de kilometri de front, oraşul nu a mai fost ţinta bombardamentelor în ultimele luni. De data aceasta, obuzele au vizat însă obiective civile. Patru oameni şi-au găsit sfârşitul sub dărâmăturile unui bloc bombardat.
Peste 50 de apartamente ale blocului au fost devastate. O clădire de birouri, o şcoală şi un cămin au fost de-asemenea distruse. Este cel mai mare atac asupra unei infrastructuri civile din Liov.  Operaţiunile de salvare continuă. Autorităţile luptă contra timp, pentru că sub dărâmături s-ar mai afla oameni. "Inamicul va primi cu siguranţă un răspuns. Un răspuns tangibil", a declarat Zelenski pe Telegram.
Un raport al organizaţiei pentru protecţia drepturilor omului Human Rights Watch arată că şi trupele Kremlinului, şi cele ale Kievului au folosit muniţii cu dispersie care au ucis civili ucraineni. Organizaţia a cerut ambelor ţări să nu mai folosească astfel de arme şi îndeamnă Statele Unite să nu le mai furnizeze.
În ce priveşte situaţia de la centrala din Zaporojie, autorităţile rămân în alertă. Imagini din satelit sugerează că alte posibile dispozitive explozive ar fi fost plasate pe acoperişul reactorului patru. Ucraina acuză Rusia că a minat centrala nucleară şi se pregăteşte să o arunce în aer. În acest timp, departe de front, în Belarus, preşedintele Lukaşenko a anunţat că Evgheni Prigojin nu se mai află în exil.
Preşedintele Zelenski a călătorit în Bulgaria, unde va purta discuţii cu ministrul de externe, premierul, dar şi preşedintele ţării. Vizita precede summit-ul NATO de la Villnius, unde Ucraina speră să primească invitaţia la aderare. adere. Aceasta este prima vizită a preşedintelui Ucrainei în Europa de Est de la începutul războiului. 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt