Pericolul stă ascuns în acoperis

Pericolul stă ascuns în acoperis

Un material interzis de 18 ani în Uniunea Europeană este în continuare prezent PE multe gospodării din România. Este vorba despre azbest. El se găseşte în plăcile de azbociment care acoperă multe clădiri din întreaga ţară. Odată ajunse în aer şi inhalate, fibrele de azbest cresc de până la şase ori riscul de apariţie al cancerului pulmonar.

Sute de blocuri din Curtea de Argeş au acoperişurile făcute din plăci de azbociment. Oamenii cunosc riscurile la care se expun, dar spun că nu au bani ca să le schimbe. Construcţiile sunt de la începutul anilor 90. Autorităţile nu ştiu exact câte sunt.

În timp ce oamenii se plâng de lipsa unui ajutor din partea primăriei, primarul zice că va rezolva situaţia. Azbestul a fost utilizat masiv în construcţii între al doilea război mondial şi anul 2005. Atunci a fost interzis în Uniunea Europeană şi clasificat drept agent cancerigen dovedit, adică din clasa 1.

Chiar dacă producerea şi comercializarea azbestului au fost interzise, materialul se găseşte încă în multe construcţii.
România este peste media Uniunii Europene în ceea ce priveşte mortalitatea din cauza cancerului, iar cel pulmonar este în topul afecţiunilor. Cu toate acestea, autorităţile locale sunt complet depăşite şi nu au date despre sănătatea oamenilor.

Potrivit Comisiei Europene, între 70.000 şi 90.000 de europeni mor anual din cauze asociate azbestului. Cifra ar putea ajunge la 120.000 în 2029 deoarece în Ue încă sunt 35 de milioane de clădiri în construcţia cărora există azbest.

foto: interesargesean.ro

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt