Pescarii, revoltaţi. Statul cere înapoi banii din pandemie

Pescarii, revoltaţi. Statul cere înapoi banii din pandemie

Mocneşte un nou scandal la malul mării: sute de pescari trebuie să returneze statului banii primiţi ca ajutoare în perioada pandemiei de COVID. După ce au făcut plăţile, autorităţile au verificat documentele, iar acum spun că unii  beneficiari nu ar fi fost eligibili. Fiscul a început deja să le golească conturile şi a pus poprire şi pe pescadoare. Nici pescuitul nu mai merge din cauza războiului: navele ies mai puţin în larg de teama minelor, iar producţia de peşte a scăzut dramatic.

Pentru că le-au scăzut veniturile în timpul restricţiilor din pandemie, pescarii de pe Litoral au putut cere sprijin pentru compensarea pierderilor. Cu dosare stufoase verificate de specialişti, au reuşit să obţină sume mari, cuprinse între câteva zeci şi câteva sute de mii de lei. În total, 1.800.000 de euro.

Ajutorul nu a fost uşor de accesat. Un dosar depus a numărat aproximativ 800 de pagini. Însa, după un an, societăţile comerciale de pescuit au fost somate de Ministerul Agriculturii să înapoieze banii primiţi în perioada pandemiei. În ghidul pus la dispoziţie la acea vreme se preciza că activitatea de pescuit ar fi trebuit să înceteze temporar, însă nu scria pentru cât timp sau daca zilele de intrerupere vor fi consecutive. Ghidurile elaborate atunci nu au fost clare, iar statul vrea azi banii inapoi.

Toţi pescarii de la Marea Neagră care au accesat aceşti bani trebuie acum să îi returneze. Unii i-au cheltuit, altii i-au investit in nave noi. Cu pescadoarele trase pe dreapta, cantitatea de peşte capturată din Marea Neagră a scăzut dramatic. La asta se adauga războiul:  din cauza minelor şi a exerciţiilor militare, multe nave nu mai ies în larg.
În această perioadă, marea abundă de rapane, scrumbie, stavrid şi chefal, dar în Portul Tomis şi la Midia, pescadoarele stau la cheu. Comandanţii spun că nu se mai încumetă să iasă pe mare la fel de des ca înainte.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt