Petarde vândute pe internet, cu altă denumire

Petarde vândute pe internet, cu altă denumire
foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Românul s-a născut poet dar şi extrem de inventiv. Mai nou, petardele şi artificiile se numesc emiţătoare de sunet. Este un tertip folosit de comercianţi pentru a putea vinde astfel de produse care sunt ilegale. Pe la tarabele de profil bate vântul, în schimb online-ul explodează de oferte. Iar de pe net poate să cumpere oricine, inclusiv minorii. Exact ei sunt cei care ajung cel mai des la camera de gardă cu răni extrem de grave. 

Nici nu a început bine luna decembrie că pe site-urile de vânzări au început să îşi facă apariţia articolele pirotehnice de tot felul. Dacă din pieţe sunt de multe ori goniţi şi amendaţi de poliţişti, în mediul online vânzătorii au o libertate mult mai mare. Bănuiala ne-a fost confirmată chiar de cei care vând aceste produse. 

Iniţial, comercianţii sunt reticenţi şi, deşi pe anunţurile postate se găsesc şi petarde periculoase, iniţial aceştia spun că nu vând decât articole permise prin lege. Dacă le câştigi încrederea, însă, îşi expun toată oferta.

Îngrijorător este că aceste site-uri pot fi accesate inclusiv de minori, care nu au nicio restricţie să cumpere oricâte petarde doresc.

Singurele articole pirotehnice permise prin lege sunt cele încadrate în categoria F1. În schimb, cele etichetate cu F2, F3, F4, P2 şi T2 sunt periculoase şi pot fi manevrate doar de persoane autorizate, în mod normal pentru alungarea animalelor sălbatice.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt