Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia. Premierul, Robert Fico, este pro-rus

Peter Pellegrini a câştigat alegerile prezidenţiale din Slovacia. Premierul, Robert Fico, este pro-rus

Candidatul guvernului naţionalist de stânga din Slovacia, Peter Pellegrini, a câştigat sâmbătă alegerile prezidenţiale din această ţară, consolidând controlul premierului pro-rus Robert Fico asupra puterii, scrie Reuters. Revenirea lui Fico ar putea slăbi sprijinul vestic pentru Ucraina.

Robert Fico, care în octombrie anul trecut a preluat puterea pentru a patra oară, a orientat politica externă a ţării către viziuni pro-ruse şi a iniţiat modificări în dreptul penal şi al mass-media, ceea ce a stârnit îngrijorări legate de slăbirea statului de drept.

Peter Pellegrini a obţinut 53,26% din voturi, faţă de 46,73% pentru candidatul opoziţiei pro-occidentale, Ivan Korcok.

Coaliţia lui Fico, care include un partid condus de Pellegrini, a oprit livrările de arme ale statului slovac către Ucraina, iar Fico a vorbit despre ceea ce a numit influenţa occidentală în război, care ar fi dus doar la uciderea reciprocă a naţiunilor slave.

Peter Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, a declarat că victoria sa însemnă că guvernul va avea susţinere în obiectivele sale şi nu se va confrunta cu un "centru de putere oportunist, de opoziţie", o referire la preşedinta liberală acum în funcţie Zuzana Caputova. "Voi fi un preşedinte care va sprijini guvernul în eforturile sale pentru îmbunătăţirea vieţii oamenilor", a declarat Pellegrini la sediul său de campanie. "Voi face totul pentru ca Slovacia să rămână pentru totdeauna de partea păcii şi nu de partea războiului", a promis el.

Pellegrini, în prezent preşedinte al parlamentului, este un aliat de lungă durată al lui Fico. Acesta din urmă l-a desemnat pentru a fi prim-ministru după ce a fost forţat să demisioneze pe fondul demonstraţiilor în masă împotriva corupţiei, în urma asasinării unui jurnalist de investigaţie în 2018. Ulterior, Pellegrini s-a despărţit de Fico pentru a-şi înfiinţa propriul partid, Hlas (Vocea), mai centrist şi mai liberal decât partidul populist de stânga SMER-SSD al lui Fico, dar a format un guvern cu Fico şi cu SNS, o forţă politică naţionalistă, în octombrie anul trecut, scrie News.ro.

 

Afla mai multe despreficoucrainarăzboi
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt