Pita de Pecica, pâinea românească recunoscută la nivel european

Pita de Pecica, pâinea românească recunoscută la nivel european
foto: artaalba.ro

O specialitate de pâine din România a ajuns produs recunoscut şi protejat la nivel european. Este vorba de Pita de Pecica, preparată după reţete vechi din 1870. Fostul preşedinte Nicolae Ceauşescu se dădea în vânt după ea, iar acum pâinea este vestită şi în străinătate, unde a ajuns în magazinele comunităţilor româneşti sau pe tarabe, la târguri. Pita de Pecica este al 12 -lea produs românesc înregistrat în sistemele de calitate europene.
Pita de Pecica este produsă în oraşul cu acelaşi nume, aflat lângă Arad. Reţeta este veche şi a fost transmisă din generaţie în generaţie. Iar calitatea ingredientelor este la fel de importantă: făină din grâu bogat în gluten, apă, drojdie, sare, toate în cantităţi exacte. După ce a fost frământată, pâinea ajunge într-un cuptor special, construit astfel încât să îmbine metoda tradiţională cu cea modernă. Rezultatul: o pâine cu coajă groasă şi crocantă, miez pufos şi un gust excelent.
Localnicii sunt mândri că, începând cu această lună, pâinea lor este recunoscută în afara ţării. Pita de Pecica a fost înscrisă în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate la nivel european.În  perioada imperială, Pita de Pecica era atât de renumită, încât era trimisă cu căruţele la Budapesta şi Viena. Mai târziu, avea să devină preferata lui  Nicolae Ceauşescu.
 
La Pecica a fost construit şi un Muzeu al Pitei. Specialitatea este brand înregistrat la OSIM din 2011 şi este produsă în patru brutării din oraş. De acum, ar putea fi vândută în zone unde se află comunităţi mari de români din Germania, Franţa, Austria sau Belgia.
 
Pita de Pecica este al 12-lea produs românesc înregistrat în sistemele de calitate europene. Alte bunătăţi româneşti protejate sunt Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, cârnaţii de Pleşcoi, salata cu icre de ştiucă de Tulcea sau plăcinta dobrogeană. 20 de produse ar mai putea fi înregistrate, spre exemplu celebrul salam de Nădlac, tot din judeţul Arad. Iar de anul acesta, România va avea şi primul produs certificat la nivel mondial: Telemeaua de Ibăneşti.
 
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt