Pizza s-a scumpit. România, locul doi în lume la comenzi

Pizza s-a scumpit. România, locul doi în lume la comenzi

O pizza cumpărată în magazinele din Uniunea Europeană a costat mai mult cu 5,9% în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, conform datelor publicate de Eurostat cu ocazia Zilei Internaţionale a Pizzei, date care arată o încetinire semnificativă a preţurilor la pizza în UE după avansul de 15,9% înregistrat în perioada decembrie 2021-decembrie 2022.

În rândul statelor membre, cele mai mare creşteri anuale de preţuri la pizza s-au înregistrat în Ungaria (13,4%), Luxemburg (11,3%) şi Letonia (10,6%). La polul opus se situează Ţările de Jos, unde preţurile la pizza au scăzut cu 0,9%, în timp ce creşteri modeste de preţuri au fost înregistrate în Danemarca (0,6%) şi Belgia (1%), scrie Agerpres.

În cazul României, preţurile la pizza erau mai mari cu 6,5% în luna decembrie 2023, comparativ cu luna decembrie 2022, după un avans de 15,9% înregistrat în perioada cuprinsă între luna decembrie 2021 şi luna decembrie 2022.

România ocupă locul doi în lume în ceea ce priveşte numărul de comenzi de pizza şi primul loc în Europa de Sud-Est, cele mai multe fiind livrate în Capitală, unde se comandă în continuare mai multă pizza decât în Roma sau Barcelona.

Topul oraşelor cu cei mai mulţi iubitori de pizza este completat de Cluj-Napoca, Iaşi, Constanţa, Oradea şi Braşov, în timp ce titlul pentru cel mai mare fan al cunoscutului preparat îi revine unui utilizator din Iaşi, care, pe parcursul anului 2023, a comandat 569 de pizze, depăşind recordul din anul precedent. De asemenea, cea mai scumpă comandă, în valoare de 3.958 lei, a fost plasată anul trecut de către un utilizator din Constanţa.

În ceea ce priveşte gusturile, românii rămân fideli sortimentelor tradiţionale, cele mai comandate tipuri de pizza fiind Diavola, Quattro Stagioni, Quatro Formaggi, Margherita şi Capriciosa.

Afla mai multe desprepizzapretromania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt