Plan vital în prevenirea diabetului

Plan vital în prevenirea diabetului

Ministerul Sănătăţii vine în ajutorul bolnavilor de diabet şi propune un plan de prevenţie a diabetului zaharat, o premieră pentru România. Planul va include toate analizele necesare pentru ca oamenii să poată preveni afecţiunea, iar acestea vor fi decontate de Casa de Asigurări. Programul este cu atât mai important cu cât 1 din 10 români nu ştie că are diabet. 

Planul propus de Ministerul Sănătăţii este aşteptat de ani întregi de către asociaţiile pacienţilor cu diabet, care s-au luptat pentru el. 

Planul Naţional de Prevenţie a Diabetului Zaharat va fi derulat de Casa Naţională de Asiguri de Sănătate. Va cuprinde avea toate seturile de analize care trebuie făcute, în funcţie de vârstă, pentru a depista din timp boala. La noi în ţară, diabetul este o boală răspândită. În 90% dintre cazuri, pacienţii suferă de diabet de tip 2, atunci cand organismul devine rezistent la insulina sau când pancreasul nu mai produce suficient acest hormon. Obezitatea, spun medicii, şi lipsa de mişcare sunt printre factorii ce duc la această boală. 

În România, aproximativ 1 milion şi jumătate de oameni au diabet, însă doar 900.000 urmează tratament.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt